Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja esot izstrādājusi plānu iebrukumam Dienvidkorejā, kas prasītu ne vairāk kā nedēļu, bet Dienvidkorejas pretošanās un ASV pretuzbrukuma gadījumā Ziemeļkoreja esot gatava ieņemt pussalas dienvidus 15 dienās, ceturtdien vēsta Dienvidkorejas laikraksts "Korea JoongAng Daily".

Plānā iekļauta Ziemeļkorejas tā saukto asimetrisko iespēju, tostarp kodolieroču izmantošana. Bez parastajiem ieročiem, artilērijas, tankiem un lidmašīnām kaujās plānots izmantot arī speciālo operāciju spēkus. Šo spēku apjoms ir palielināts no 80 līdz 200 tūkstošiem karavīru.

Karadarbības projekts tika izstrādāts jau 2012.gadā, mazāk nekā gadu pēc pašreizējā Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna nākšanas pie varas. Ziemeļkorejas valdība bija paredzējusi karam pilnībā sagatavoties 2013.gadā, tomēr vēlāk termiņš tika pagarināts par gadu. 2014.gads tika pasludināts par "Lielās apvienošanās kara gadu".

Jaunais karadarbības plāns balstīts uz neseno ASV kara operāciju Irākā un Afganistānā analīzi. "Korejas Tautas Demokrātiskā Republika nākusi pie secinājuma, ka ilgstošā karā tai nav izredžu. Lai ātri pabeigtu karadarbību, Phenjana ir izvēlējusies asimetrisku karu, kas ir vienīgā iespēja, neraugoties uz starptautiskās sabiedrības spiedienu un nosodījumu," laikraksts citē kādu avotu specdienestos.

2013.gada februārī Ziemeļkoreja veica trešo kodolizmēģinājumu, bet 2012.gadā tika veikti 18 raķešu izmēģinājumi.

Video redzams, kā notiek Dienvidkorejas karavīru militārā apmācība.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!