Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja svētdien no pierobežas reģiona ar Dienvidkoreju jūrā iešāvusi divas ballistiskās raķetes, kuru darbības rādiuss ir ap 500 kilometriem, vēsta aģentūra AP.

Raķetes, kuras, domājams, bijušas no "Scud" saimes, izšautas no Kesonas pilsētas, kas atrodas 20 kilometru attālumā no labi nocietinātās Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas robežas, aģentūra uzzināja no kāda Dienvidkorejas militārista.

Ir ārkārtīgi neparasti, ka Ziemeļkoreja raķetes izšauj no Kesonas. Parasti izmēģinājumi notiek no ostas pilsētas Vonsanas, kas atrodas 130 kilometru attālumā no robežas, norāda Ziemeļkorejas eksperti.

"Tas ir zīmīgi, ka raķetes izšautas no Kesonas, kas ir Ziemeļu – Dienvidu sadarbības simbols [Kesonā atrodas industriālais parks, kurā Dienvidkorejas uzņēmi nodarbina Ziemeļkorejas darbaspēku]. Tāda rīcība var palielināt spriedzi, ņemot vērā, ka šīs raķetes var sasniegt jebkuru vietu visā Korejas pussalā," stāsta Seulas Ziemeļkorejas studiju universitātes profesors Jangs Mudžins.

Lai gan Ziemeļkoreja raķešu izmēģinājumus veic samērā regulāri, šogad izšauto raķešu skaits ir neparasti liels. Dienvidkorejas amatpersonas kopš 21. februāra ir fiksējušas aptuveni 90 izmēģinājumus.

Abas Korejas pussalas valstis formāli atrodas kara stāvoklī, jo 1950. - 1953. gada karš beidzās ar pamieru, nevis ar miera līgumu.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejai ir neliels vienkāršu kodolbumbu arsenāls un ka Phenjana cenšas radīt ballistiskajām raķetēm piemērotus atomieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!