Zimbabves slavenāko lauvu Sesilu nogalinājis zobārsts no ASV, kurš notikušo nožēlo un apgalvo, ka medības uzskatījis par legālām, vēsta raidsabiedrība BBC.

13 gadus vecais lauvu tēviņš, kurš izcēlās ar savām melnajām krēpēm, bija galvenais tūristu apskates objekts Zimbabves slavenajā Hvanges nacionālajā parkā. Taču jūlijā tika atrasts lauvas ķermenis un konstatēts, ka dzīvnieks ir nomedīts.

Zimbabves policija ir arestējusi divus vietējos iedzīvotājus un norāda, ka apsūdzības malumedniecībā draud arī Valteram Palmeram no ASV Minesotas štata.

Palmers attēlā pa kreisi.


Tikmēr pats Palmers, kurš, domājams, jau ir atgriezies ASV, apgalvo, ka paļāvies uz profesionāliem gidiem un uzskatījis, ka medības ir legālas.  Savukārt to, ka nomedīts ir Hvanges nacionālā parka lauva Sesils, viņš uzzinājis tikai medību beigās.

"Vēlreiz, es patiesi nožēloju, ka mana iecienītā aktivitāte, ko praktizēju atbildīgi un legāli, ir beigusies ar šīs lauvas nomedīšanu," teikts otrdien izplatītā Palmera paziņojumā.

Palmera zobārstniecības prakse otrdien bija slēgta, bet "Facebook" lapa un tīmekļa vietne aizvērtas dusmīgu komentāru pieplūduma dēļ, atsaucoties uz vietējo presi, ziņo BBC.

Tiesu dokumenti liecina, ka Palmers ASV ir sodīts par nelikumīgu melnā lāča nogalināšanu 2006. gadā Viskonsinas štatā. Viņam bija jāsamaksā 3000 dolāru liela soda nauda un tika noteikts gadu ilgs pārbaudes laiks par to, ka viņš nošāva dzīvnieku ārpus teritorijas, kur medības ir atļautas, bet mēģināja uzdot dzīvnieku kā citur nomedītu.

Savukārt Minesotas Stomatoloģijas valdes dokumenti liecina, ka Palmers ticis apsūdzēts par seksuālu uzmākšanos. Klīnikas administratore apgalvoja, ka Palmers viņai izteicis nepiedienīgus komentārus. Palmers vainu nav atzinis, bet piekritis samaksāt 127 000 dolāru lielu kompensāciju 2006. gadā.

Foto: AP/Scanpix

Tiek uzskatīts, ka ASV tūrists par lauvas nomedīšanu maksājis aptuveni 50 000 dolāru.

Dzīvnieks izvilināts no Hvanges parka teritorijas un sašauts ar stopu un bultu, taču mednieku grupai bijušas nepieciešamas vēl 40 stundas, līdz izdevās ievainoto dzīvnieku atrast un nošaut ar šaujamieroci. Pēc tam Sesilam nogriezta galva un tas nodīrāts.

Lauvas pārvietošanos amatpersonām izdevies izsekot pateicoties GPS iekārtai, kas Sesilam piestiprināta Oksfordas Universitātes pētījuma ietvaros. Mednieki GPS aproci centušies iznīcināt, taču tas nav izdevies.

Sākotnēji tika ziņots, ka aizdomās par lauvas nogalināšanu tiek turēts kāds spānis un maksāts kukulis, lai lauvu varētu nomedīt. 

Diviem aizturētajiem zimbabviešiem – profesionālam medniekam un zemes īpašniekam – izvirzītas apsūdzības malumedniecībā, par ko draud līdz 15 gadu ieslodzījums.

Aptuveni pirms gadsimta Āfrikā dzīvoja 200 000 lauvu, bet tagad mazāk nekā 30 000. Lauvu medības ir atļautas vairākās Dienvidāfrikas valstīs, tai skaitā Zimbabvē. Taču medniekiem ir jāsaņem atļaujas no varasiestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!