Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas Lielais Barjerrifs pēdējo 27 gadu laikā ir zaudējis pusi no savas koraļļu masas, konstatējuši Austrālijas Okeanoloģijas institūta speciālisti, kuri veikuši vērienīgu 2500 kilometru garās koraļļu virknes izpēti, vēsta aģentūra ”Itar-Tass”.

No 1985. līdz 2012. gadam gājuši bojā 50,7% no Lielā Barjerrifa kopējās koraļļu masas, noskaidrojuši pētnieki. Izrādās, ka tikai pieci procenti koraļļu gājuši bojā no to ”balēšanas” – koraļļu krāsas zaudēšanas ūdens temperatūras paaugstināšanās dēļ pasaules okeānā. 24% koraļļu iznīcināti tropisko vētru dēļ, bet vēl 21% iznīcinājusi indīga jūraszvaigzne ērkšķu vainags, kas barojas ar koraļļu rifu veidojošajiem polipiem.


Ja netiks nekas darīts rifa saglabāšanai, tad jau tuvākajā desmitgadē Lielais Barjerrifsrifs var zaudēt vēl pusi dzīvotspējīgo koraļļu, 2022. gadā saglabājot tikai ceturto daļu no 1985. gada līmeņa, prognozē pētnieki. Speciālisti norāda, ka neviens nezina, kā cīnīties ar vētrām un globālo sasilšanu. Tomēr cilvēkam ir iespējas ierobežot jūraszvaigzņu populācijas augšanu.

”Tagad daudzi tūroperatori, lai saglabātu rifa pievilcīgākos apgabalus, indē ērkšķu vainagu, bet to nevar darīt plašā mērogā. Vajag atrast citus veidus, piemēram, bioloģisko kontroli,” stāsta viens no pētījuma vadītājiem Hjū Svetmens.

Ja izdotos ātri tikt galā ar ērkšķu vainagu pie Austrālijas krastiem, tad Lielais Barjerrifs divdesmit gadu laikā varētu palielināties gandrīz līdz 1985. gada līmenim, pieļauj zinātnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!