Foto: Reuters/Scanpix
Īslandes aktīvākā vulkāna Grimsvotna izvirduma dēļ valsts dienvidaustrumus klāj vulkāniskie pelni, taču, pateicoties lēnajam vējam, pelnu mākonis neizplatās uz citiem Eiropas reģioniem, svētdien informē aģentūra "Associated Press", atsaucoties uz Īslandes Universitātes ģeofiziķi Magnusu Tumi Gudmundsonu.

Viņš atzinis, ka Grimsvotna izvirdums ir daudz spēcīgāks nekā Eijafladlajegidla izvirdums pagājušā gada pavasarī, taču tam nevajadzētu paralizēt Eiropas gaisa satiksmi. "Tas ir daudz intensīvāks nekā Eijafladlajegidla izvirdums. Liela daļa dienvidaustrumu Īslandes ir ieslīgusi tumsā, to pārklāj pelni. Ta;cu tie pagaidām gandrīz neizplatās. Vējš nav tiks opēcīgs kā Eijafladlajegidla izvirduma laikā," stāstījis zinātnieks.


Arī Grimsvotna vulkāniskie pelni ir raupjāki, tāpēc tie ātrāk nolaizās uz zemes, pārklājot ar biezu, pelēku kārtu mājas, laukus un transportlīdzekļus. Vietējiem iedzīvotājiem varas iestādes ieteikušas bez nepieciešamības neiziet uz ielas un izmantot aizsargmaskas.

Grimsvotna dūmu mākonis pacēlies 20 kilometru augstumā. Gaisa telpa virs Īslandes svētdien tika uz laiku slēgta un visi vietējie reisi – atcelti. Transatlantiskos reisus novirza uz citām lidostām ārpus Īslandes.

Pašlaik vējš pūš Grenlandes virzienā, tāpēc maz ticama ir iespēja, ka vulkānisko pelnu mākonis virzīsies uz kontinentu, norāda AP.

Jau ziņots, ka sestdien sākās Īslandes dienvidaustrumos esošā Grimsvotna vulkāna izvirdums. Grimsvotns ir aktīvākais Īslandes vulkāns. Tā iepriekšējais izvirdums notika 2004.gadā.

Pagājušā gada aprīlī Īslandes Eijafladlajegidla vulkāna izvirduma radītais pelnu mākonis vairākas nedēļas paralizēja aviostiksmi virs Eiropas. Tiek uzskatīts, ka vulkāniskie pelni var nodarīt bojājumus lidmašīnu dzinējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!