Foto: AFP/Scanpix

Vācijas izlūkdienests noklausījies ASV valsts sekretāra Džona Kerija un viņa priekšgājējas Hilarijas Klintones telefonsarunas, kā arī gadiem ilgi novērojis savu NATO sabiedroto Turciju, sestdien vēsta Vācijas žurnāls "Der Spiegel".

Žurnāls raksta, ka Vācijas Federālais Izlūkdienests (BND) ierakstījis Kerija veiktu telefonsarunu 2013.gadā un gadu iepriekš Klintones zvanu bijušajam ANO ģenerālsekretāram Kofi Annanam.

Sarunas ierakstītas nejauši un BND nav tieši vēlējies izspiegot šos diplomātus, raksta "Der Spiegel".

Piektdien avīze "Sueddeutsche Zeitung" un raidorganizācijas NDR un WDR ziņoja, ka Klintones sarunas ierakstījis un Vašingtonai nodevis BND darbinieks, kurš spiegojis ASV labā.

"Der Spiegel" arī ziņo, ka 2009.gadā izdotā BND dokumentā norādīts, ka vajag novērot Turciju, un šis process bija noticis jau gadiem ilgi un ir iespējams, ka Turcijas tiek novērota arī tagad.

Vācijas un ASV attiecības pēdējā laikā satricinājuši vairāki spiegošanas skandāli. Sākot no bijušā ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) analītiķa Edvarda Snoudena atklājumiem, ka ASV izlūkdienests izspiegojis kancleres Angelas Merkeles telefonsakarus, un beidzot ar jūlijā atklātībā nonākušo informāciju par diviem ASV dubultaģentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!