Foto: Reuters/Scanpix

Protesta akcija pret neonacistiskās "Zviedru partijas" demonstrāciju Malmē, Zviedrijas dienvidos, sestdien pārauga vardarbīgās sadursmēs starp tā dēvētajiem antifašistiem un policiju, kurās ievainoti desmit cilvēki.

No desmit hospitalizētajiem pieci guvuši smagas traumas. Policija aizturējusi vairākus desmitus cilvēku, no kuriem sešiem piemērots apcietinājums.

Apmēram 1500 cilvēku ieradās Limhamnas laukumā, lai protestētu pret "Zviedru partijas" mītiņu, kurā bija paredzēta partijas līdera Stēfana Jākobsona uzstāšanās.

Jau pirms viņa uznākšanas uz skatuves "antifašisti" sāka mest dūmu sveces un petardes.

Haoss sākās, kad Jākobsona runas pašā sākumā viņa teikto nomāca protestētāju sauklis: "Nekādus nacistus mūsu ielās." Viņš tomēr pabeidza savu runu, pēc kuras sākās demonstrantu sadursmes ar policiju.

Pūļa savaldīšanā tika iesaistīta policijas jātnieku vienība, kuriem pretī stājās demonstrantu vidū esošie ekstrēmisti.

Vietējais laikraksts "Sydsvenkan" apgalvo, ka lielākā daļa no protestētājiem esot uzvedusies pienācīgi, taču viņu vidū bijuši cilvēki, kuru mērķis bijis radīt nekārtības.

Atmosfēra vēl vairāk tika nokaitēta, kad policijas jātnieki iejāja laukuma vidū. Kādam protestētājam uzbraucis arī policijas autobuss, un par šo incidentu ierosināta izmeklēšana.

"Mēs bijām spiesti ierasties, jo demonstranti maskās bija izgājuši ārpus laukuma un mums vajadzēja veikt arestus," Zviedrijas ziņu aģentūru TT informēja policijas preses pārstāve Eva Guna Vestforda.

Aģentūras TT fotogrāfa uzņemtajos attēlos redzams, kā policijas zirgi haosā kāpj pāri cilvēkiem.

"Esmu šokēta par policijas pielietoto pārmērīgo spēku," uzsvēra demonstrācijas organizētāja Matilda Renkvista.

Vestforda atzina, ka fotogrāfijas rada nepatīkamu priekšstatu, bet policijai bija nepieciešams rīkoties, jo protesti izgāja ārpus kontroles.

No sešiem aizturētajiem, kas paturēti apcietinājumā, viens tiek turēts aizdomās par uzbrukumu policistam.

Vēlāk nedēļas nogalē neonacistu partija sarīkoja mītiņus vēl trijās Zviedrijas pilsētās, tostarp kaimiņos esošajā Helsingborjā, taču tie noritēja bez vardarbīgiem incidentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!