Foto: AFP/Scanpix

Zviedrijas jaunā valdība ceturtdien paziņojusi, ka atzīst Palestīnas valsti, vēsta aģentūra AP.

"Šodienas atzīšana ir ieguldījums labākai nākotnei reģionā, kurš pārāk ilgi raksturo iesaldētas sarunas, iznīcība un vilšanās," ārlietu ministra Margota Valstroma teikto citā laikraksts "Dagens Nyheter".

"Daži teiks, ka šis lēmums nāk par agru. Es baidos, ka drīzāk tas ir pārāk vēlu," viņš piebildis.

"Prezidents Abass apsveic Zviedrijas lēmumu," aģentūrai AFP paziņoja Palestīnas pašpārvaldes prezidenta Mamuda Absas pārstāvis.

Par apņemšanos atzīt Palestīnas valsti inaugurācijas runā 3. oktobrī jau paziņoja Zviedrijas jaunais premjerministrs Stefans Lovfens. Šo ideju ātri nokritizēja Izraēla un ASV.

Musulmaņu teritorijas – Rietumkrasts un Gazas josla – gadu desmitiem cenšas iegūt neatkarību no Izraēlas. Izraēlas un palestīniešu asiņainajā konfliktā cietuši desmitiem tūkstoši cilvēku.

Izraēlas un palestīniešu miera sarunas līdz šim nav spējušas konfliktu atrisināt.

ANO Ģenerālā asambleja 2012. gadā atzina Palestīnas valsti "de facto" jeb faktiski, taču Eiropas Savienība (ES) un ASV nav oficiāli atzinušas Palestīnu.

Palestīnu ir atzinušas arī Ungārija, Polija un Slovākija, taču šīs valstis to izdarīja vēl pirms iestāšanās ES. Palestīnu ir atzinusi ES neietilpstošā Islande.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!