Foto: EPA/LETA
Zviedrijā svētdien,14.septembrī, aizvadītajās parlamenta vēlēšanās uzvarējuši sociāldemokrāti, kuru līderis Stēfans Levēns paziņojis, ka mēģinās veidot jaunu valdību, bet nesadarbosies ar galēji labējiem Zviedrijas demokrātiem.

Līdzšinējais premjerministrs Frēdriks Reinfelts svētdienas vakarā jau atzina savu sakāvi un paziņoja, ka pirmdien atkāpsies no amata.

"Vēlēšanas ir beigušās. Zviedrija ir izdarījusi savu izvēli. Un es rīt iesniegšu atlūgumu. Visi šie gadi Alianses sastāvā bijuši fantastiski," uzrunājot savus atbalstītājus, paziņoja Reinfelts.

Sociāldemokrāti vēlēšanās ieguvuši 31% balsu, kas ir nedaudz vairāk kā iepriekšējās vēlēšanās 2010.gadā, liecina rezultāti pēc balsu saskaitīšanas vairāk nekā 95% vēlēšanu apgabalu.

Trīs kreisi noskaņotās partijas - sociāldemokrāti, "zaļie" un Kreisā partija - kopā ieguvušas 43,6% balsu, ar ko tomēr nepietiek valdības izveidošanai.

Arī Reinfelta vadītā centriski labējā Alianse, kuru veido premjera pārstāvētie moderāti, Centra partija, kristīgie demokrāti un liberāļi, nav spējusi savākt vairākumu valdības izveidošanai. Alianse ieguvusi 39,5% balsu.

Atzīstot sakāvi vēlēšanās, 49 gadus vecais Reinfelts arī paziņoja, ka pavasarī atkāpsies no Moderātu partijas vadītāja amata, kurā atradies kopš 2003.gada.

Moderāti vēlēšanās ieguvuši aptuveni 23% balsu.

Analītiķi pauduši pārsteigumu par Reinfelta lēmumu atkāpties no moderātu vadības. Kas stāsies viņa vietā, nav zināms.

Lieliski panākumi vēlēšanās bijuši Zviedrijas demokrātiem, kas ieguvuši aptuveni 13% balsu, kļūstot par trešo ietekmīgāko partiju valstī.

Tas ir Zviedrijas demokrātu līdz šim visaugstākais sasniegums vēlēšanās.

Tikmēr citas partijas jau paziņojušas, ka ar galēji labējiem nesadarbosies.

"Pirmkārt, 87% vēlētāju neatbalsta viņu vērtības," norādīja Levēns.
"Tagad pienācis laiks nolikt taktikas malā un uzņemties atbildību par Zviedriju," viņš piebilda.

Levēns paziņoja, ka sāks sarunas ar zaļajiem, bet ir gatavs sadarboties arī ar citām demokrātiskām partijām.

Zaļajiem vēlēšanās neizdevās saglabāt savas pozīcijas kā trešajai lielākajai partijai, bet partijas līderi pauda gandarījumu par izdevību ietekmēt jaunās valdības veidošanu.

"Zviedrijas tauta acīmredzot ir nobalsojusi par jaunu valdību, un mēs dosim viņiem jaunu valdību," norādīja viens no zaļo līderiem Gustavs Fridolins.

Vēlēšanās bija tiesības piedalīties aptuveni 7,3 miljoniem cilvēku. Vēlēšanu komisijas aplēses liecina, ka vēlētāju aktivitāte bijusi ap 83%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!