Foto: AFP/Scanpix

Ar Itālijas un Francijas specializēto lidmašīnu palīdzību Zviedrijas ugunsdzēsējiem beidzot izdevies gūt virsroku pār meža ugunsgrēku, kas valsts vidienē plosās jau astoto dienu.

Tomēr spēcīgais vējš, kas pieņemas spēkā, apdraud sasniegto progresu.

Ugunsgrēks sākās pagājušajā ceturtdienā pie Sālas, Vestmanlandes novadā, un tā cēloņus vēl nav izdevies noskaidrot.

Otrdienas naktī palīgā zviedriem ieradās arī Francijas specializētās lidmašīnas, bet biezo dūmu un sliktās redzamības dēļ uzreiz nespēja ķerties pie liesmu dzēšanas.

Francijas lidmašīnas pacēlās gaisā tikai trešdienas pēcpusdienā. Šorīt tām pievienojās divi Itālijas specializētie lidaparāti.

Zviedrijas varasiestādes ziņoja, ka apvienoto pūliņu rezultātā daļu ugunsgrēka izdevies apdzēst.

Viens no franču pilotiem laikrakstam "Aftonbladet" atklāja, ka viņi dzēš ugunsgrēka malas, lai apturētu tā virzīšanos uz priekšu.

Liesmu dzēšanā piedalās arī Zviedrijas un Norvēģijas helikopteri, bet tie nespēj pacelt gaisā tik daudz ūdens kā Itālijas un Francijas lidmašīnas. Tās pāris sekundēs spēj pacelties gaisā ar 6000 litru ūdens.

Zviedrijas amatpersonas jau nodēvējušas šo ugunsgrēku par nopietnāko valsts jaunāko laiku vēsturē. Tajā dzīvību zaudējis kāds 30 gadus vecs vīrietis, kurš otrdien tika atrasts sadedzis uz neliela ceļa pie Sālas.

Aplēses liecina, ka ugunsgrēkā izdeguši jau 100 kvadrātkilometri meža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!