Foto: LETA

Traģiskie notikumi Zolitūdē, kad iegruva veikala "Maxima" jumts un bojā gāja 54 cilvēki un daudzi tika ievainoti, diskreditējuši būvniecības nozari uz ilgu laiku.

Tādu viedokli ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) pauda Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Sastrēgumstunda".

Raidījumā, kurā diskutēja arī Saeimas deputāts Ivars Zariņš (SC), Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs, arhitekti, Arhitektu savienības padomes priekšsēdētāja vietniece Elīna Rožulapa, būvinženieri, Būvkonstrukciju projektētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Gatis Počs, sertificēts jumtu eksperts, amatniecības tehnoloģiju dizaina inženieris, Latvijas Jumiķu apvienības valdes loceklis Armands Liedis un būvnieku pārstāvji, izskanēja bažas par to, ka Rīgā ir ļoti daudz būvju, kas ir aktīvā būvniecības procesā, bet ļoti maz sertificētu speciālistu, kuriem tur būtu jāstrādā. Nereti viens projekta vadītājs vienlaikus vadot darbu sešos vai septiņos objektos, bet tā dēvētajos treknajos gados projektu vadītāji reizēm strādājuši pat vairāk nekā desmit objektos. 

Būvniecības eksperti norādīja arī uz to, ka ir maz tādu cilvēku, kuri izvēlas savu karjeru saistīt ar, piemēram, jumiķa vai citām būvniecības profesijām. Savukārt par būvniecības nozari atbildīgais ekonomikas ministrs pieļāva, ka likumdošana pašlaik ir nepilnīga galvenokārt tāpēc, ka sertificētie būvnieki paraksta dokumentus, taču tos darbus, kurus viņiem vajadzētu veikt, izpilda mazāk kvalificēti darbinieki.

Ministrs sacīja, ka līdz ar jauno Būvniecības likumu, kas stāsies spēkā ar 2014. gada 1. februāri, tiks noteikts - būvuzņēmēji par pieļautajām kļūdām atbildēs ar savu apdrošināšanas prēmiju, ko maksās ik gadu.

Raidījuma vadītāji saviem skatītājiem šoreiz uzdeva jautājumu: "Vai jūtaties droši, apmeklējot sabiedriskas celtnes?" Vien 16% aptaujāto atbildēja "jā", bet pārliecinošs vairākums - 84% - atbildēja, ka nejūtas droši.

Kā ziņots, 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!