Foto: LETA

Par Zolitūdes traģēdiju pie atbildības saucamo vārdi varētu būt zināmi šoruden, piektdien Latvijas televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Viņš atzina, ka šinī lietā ir mazinājies sabiedrības spiediens.

Kalnmeiers sacīja, ka ir pamats uzskatīt - jau rudenī būs pirmie aizdomās turamie. Viņš atzina, ka tagad ir arī mazinājies spiediens no iedzīvotāju puses, jo uzreiz pēc traģēdijas sabiedrība pieprasīja cilvēku aizturēšanas. No izmeklēšanas viedokļa bija pareizi, ka toreiz likumsargi nesteidzās ar cilvēku aizturēšanu, jo tas būtu bijis pāragri un rezultātu nedotu. Kalnmeiers televīzijā sacīja, ka arī sabiedrība tagad to ir sapratusi, jo šis spiediens ir mazinājies.

Ģenerālprokurors sacīja, ka milzīga nozīme ir bijusi arī nesen notikušajā eksperimentā, kurā iebrucinātas sagruvušās "Maxima" ēkas konstrukcijas. Eksperiments ir devis milzīgus rezultātus, sacīja Kalnmeiers, bilsto, ka iepriekš bija skeptiķi, kuri eksperimentu uzskatīja par izšķērdību. Taču tagad ir pierādījies pretējais, jo ir iegūta ļoti nozīmīga informācija par traģēdijas iemesliem, ko bez šī eksperimenta, tikai ar dokumentu izpēti, uzzināt nevarētu.

Jautāts, vai arī šinī lietā, līdzīgi kā Rīgas pils ugunsgrēka lietā, var būt procesi pret juridiskajām personām, Kalnmeiers atbildēja – visticamāk, jā.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir paziņojuši, ka pamatlietā aizdomās turētie varētu būt zināmi rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!