Valsts vides dienests (VVD) piektdien nolēma apturēt Rīgas ostas termināļa "Man – Tess" darbību Rīgā, Kundziņsalā, aizliedzot tam jebkādas darbības ar naftas produktiem un ķīmiskām vielām, portālu "Delfi" informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Dienests par lēmumu apturēt termināļa piesārņojošo darbību Tvaika ielā 7a un Tvaika ielā 7k-1, Kundziņsalā informēja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Termināļa darbība apturēta, jo uzņēmums atkārtoti pārkāpis normatīvajos aktos noteiktās vides prasības un tam izvirzītos nosacījumus šādām darbībām.

"Man Tess" naftas produktu un ķīmisko vielu pārkraušana aizliegta līdz brīdim, kamēr uzņēmums iesniegs un VVD akceptēs pasākumu plānu ar konkrētām rīcībām, lai novērstu piesārņojumu un nodrošināt kvalitatīvu dzīves vidi apkārtējiem iedzīvotājiem.

Uzņēmumam ir tiesības šo lēmumu apstrīdēt Vides pārraudzības valsts birojā un tālāk pārsūdzēt to tiesā, tāpēc atbildīgās vides institūcijas atturēsies sniegt plašākus komentārus par pārkāpuma būtību.

"Patlaban "Man-Tess" šo lēmumu vēl nav saņēmis. Vispirms ar to jāiepazīstas, jānoskaidro, kāda ir lēmuma argumentācija, jāsaprot, kāpēc šāds lēmums ir pieņemts. Šī lieta tiks izvērtēta juridiski, un tad tiks lemts par tālāko rīcību," aģentūrai LETA teica Rīgas ostas uzņēmuma SIA "Man-Tess" valdes priekšsēdis Kārlis Andersons.

"Delfi" jau ziņoja, ka naktī uz 26.maiju Sarkandaugavas iedzīvotājus pārsteidza spēcīga smaka, kas nākusi no Rīgas brīvostas teritorijas, kur esot pārkrauti naftas produkti. Sarkandaugavas iedzīvotāji vērsās policijā ar lūgumu pārbaudīt notikušo. VP jūnija sākumā sāka pārbaudi, kurā skaidroja, vai notikušajā ir noziedzīga nodarījuma pazīmes un vai ir uzsākams kriminālprocess.

VVD šajās dienās paziņojis par aizdomām saistībā ar iespējamām atsevišķu uzņēmumu pretlikumīgām vidi piesārņojošām darbībām Rīgas brīvostas vai tai pieguļošajās teritorijās. Iespējams, ostas teritorijā notiek darbības, kas nav saistītas ar naftas produktu pārvadāšanu un pārkraušanu un ir pretrunā ar uzņēmumiem izdotajām piesārņojošas darbības atļaujām. Visdrīzāk, tieši šīs darbības ir cēlonis smaku un benzola līmeņa kāpumam, par ko daudzkārt sūdzējušies apkārtējie iedzīvotāji, norādīja dienests.

VVD šobrīd ir uzsācis izmeklēšanu, lai izvērtētu šo informāciju un nepieciešamības gadījumā asi reaģētu uz iespējamām nelikumībām, norādīja dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!