Šogad konkursa gaitā noteiks gan Eiropas Gada pašvaldību, gan arī laureātus nominācijās –"Pašvaldība izglītotam, radošam un aktīvam iedzīvotājam" (apakšnominācija - "Pašvaldība veselam iedzīvotājam"), kā arī nominācijā "Pašvaldība iedzīvotāju iesaistīšanai" (apakšnominācija - "Pašvaldība ES vērtību un iespēju popularizēšanai").

Konkursā laikā žūrija vērtēs tos iedzīvotāju dzīves kvalitātes aspektus, kuru radīšanā īpašu ieguldījumu var sniegt tieši pašvaldības. Piemēram, personības attīstības veicināšanas aspektā nozīmīga ir pašvaldības sniegtā izglītība, nodrošinātā fiziskā labsajūta, mobilitāte, sociālā iekļaušana, taču vērtēs arī citus kritērijus.

Konkursa otrajā kārtā pašvaldībās meklēs arī Eiropas Gada cilvēkus. Ļaudis, kuri ieguldījuši daudz darba, pūļu un brīvā laika iedzīvotāju izglītošanā, veicinot veselīgu dzīvesveidu, kā arī kultūras un iesaistīšanas jomās.

Konkursā startēt aicinātas visas pilsētu un novadu pašvaldības, izņemot iepriekšējā gada uzvarētājas – Liepājas pilsētu un Iecavas novadu.

LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis teic: "Piedalīšanās šajā konkursā sniedz lielisku iespēju pašvaldībām paskatīties uz izdarītajiem darbiem un labajām lietām savā novadā un pilsētā, kā arī saprast, kas vēl darāms. Katrā pašvaldībā notiek pozitīvas lietas, par kurām ir jāizstāsta, lai visā Latvijā vairotu labos stāstus, darbus un pieredzi. Mums kopīgiem spēkiem jāmācās būt lepniem par saviem darbiem."

Konkurss noritēs divās kārtās. Pirmā kārta tiek organizēta sadarbībā ar Kurzemes plānošanas reģionu, Zemgales plānošanas reģionu, Rīgas plānošanas reģionu, Latgales plānošanas reģionu un Vidzemes plānošanas reģionu.

Pirmajai kārtai pašvaldības var pieteikties līdz 7.maijam, aizpildot un iesniedzot pieteikumu, kurā ir informācija par aktivitātēm.

Katrā plānošanas reģionā tiks izveidota vērtēšanas komisija, kas vērtēs pašvaldību pēc iesniegtās pieteikuma anketas un citiem kritērijiem.

Trīs labākās pašvaldības no katra reģiona tiks izvirzītas otrajai kārtai valsts mēroga konkursā.

Pavisam tiks izvirzītas 15 pašvaldības, kas sacentīsies otrajā kārtā, līdz 26.septembrī svinīgā apbalvošanas ceremonijā tiks apbalvoti visi uzvarētāji.

Šogad pašvaldības vērtēs trīs kategorijās: lielās pilsētas, novadu pašvaldības ar iedzīvotāju skaitu līdz 7000 un ar iedzīvotāju skaitu virs 7000.

Šogad jau trešo reizi apbalvos Eiropas Gada pašvaldību. Katru gadu šī konkursa tēma mainās atbilstoši Eiropas Gada tēmai. Iepriekšējais gads bija veltīts aktīvai un veselīgai novecošanai, un paaudžu sadarbībai, 2013. gads bija pasludināts par Eiropas Pilsoņa gadu, savukārt šajā gadā Eiropā turpinās Eiropas Pilsoņu gadā aizsākto, īpašu uzmanību pievēršot iedzīvotāju tiesībām un iespējām un dzīves kvalitātei.

Vairāk informācijas atradīsiet LPS mājaslapā www.lps.lv.

Konkursu LPS rīko sadarbībā ar Kultūras ministriju, Labklājības ministriju, Veselības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā un Plānošanas reģioniem.

Konkursa ģenerālsponsors ir AS "Swedbank". Konkursa sadarbības partneri ir Latvenergo koncerns, SIA "Lattelecom", VAS "Latvijas dzelzceļš". Konkursu atbalsta AS "Grindeks", Taipejas misija Latvijas Republikā, AS "Valters un Rapa", AS "Latvijas Valsts meži" un SIA "Tirdzniecības nams Kurši". Konkursa informatīvie atbalstītāji ir "Latvijas Avīze", Latvijas Radio 1, portāls "DELFI", žurnāls "Logs", Latvijas Televīzija.