Jau ziņots, ka kopš 2012. gada 1. maija nodaļa pakāpeniski pārņēmusi struktūrvienību funkcijas, tostarp informācijas par notikumiem saņemšanu un reģistrēšanu, saņemtās informācijas apstrādi un reaģēšanas uz notikumu organizēšanu Valmieras, Madonas, Limbažu, Alūksnes, Gulbenes un Valkas iecirkņu teritorijās.

Operatīvo struktūrvienību apvienošana īstenota ar mērķi uzlabot sniegtā pakalpojuma kvalitāti un lietderīgāk izmantot cilvēku un materiālos resursus.

Lai arī izmaiņas vairāk skar pašas policijas iekšējo darba organizāciju, tomēr visa iedzīvotāju sniegtā informācija un telefonu zvani, kas līdz šim tika saņemti katra attiecīgā iecirkņa operatīvās vadības struktūrvienībā, tagad tiek saņemti reģionālajā Operatīvās vadības nodaļā, kuras darbinieki, izvērtējot saņemto informāciju, tālāk organizē attiecīgā iecirkņa operatīvās grupas darbu, kā arī koordinē patruļpolicijas reaģēšanu uz notikumiem.

Kā norādīja policijā, pārmaiņas ļauj efektīvāk izmantot operatīvo darbinieku resursu un darbinieki, kas līdz šim strādāja iecirkņu operatīvās vadības struktūrvienībās, var pildīt citas funkcijas, tostarp patrulēt iecirkņa teritorijā un sniegt tiešu palīdzību iedzīvotājiem, nodrošinot sabiedrisko drošību un kārtību.
Tāpat ziņots, ka reģionālā Operatīvās vadības nodaļa atrodas Valmierā.