Aigars atklāj, ka arī Jaunais gads viņam sācies - ar maratonu. Taču gadu viņš noslēdzis 30. decembrī, noskrienot savu 42. maratonu 2013. gadā. "Neko tādu nebiju plānojis! Gada pirmajā dienā noskrēju vienu, tad sekoja otrs, trešais, ceturtais, kā bumba tas viss sāka velties, sapņi auga...," stāsta nu jau pieredzējušais maratonists.

30.decembra skrējiena distance bija izplānota īpaši. Vispirms tika veikti divi apļi ap Cēsīm, tad skrējēji devās pa noteiktu maršrutu tā, ka distance uz kartes izskatījās kā skaitlis 42.

Aigaru nodoties maratoniem iedvesmojis portālā noskrien.lv aprēķināmais tā saucamais "Renča skaitlis". Tas konkrētā periodā tiek iegūts, vismaz x reižu noskrienot vismaz x kilometrus, piemēram, ja tiek noskrieti vismaz seši kilometri sešas reizes, tad Renča skaitlis ir seši.

"Atminos, kā portālā redzēju: kādam skrējējam 2012. gadā Renča skaitlis bija 31, kas nozīmē, ka viņš pavisam 31 reizi ir pieveicis 31 kilometru. Tas bija mans atskaites punkts un motivācija vienlaikus. Gribēju to pārspēt. Tiesa, nebiju iedomājies, ka noskriešu 42 maratonus! Kad pērn 1.janvārī devos skriet, necerēju tikt tālāk par 32 kilometriem. Taču fiziski jutos labi, tāpēc pieveicu visu distanci. Varētu pat teikt, ka tas tā gadījās, lai gan latiņa man prātā tomēr bija uzstādīta," stāsta A. Kalējs.

Aigars nu kļuvis par absolūto līderi Renča skaitļa vērtējumā. Turklāt unikāli ir tas, ka visi 42 maratoni ir veikti viena gada laikā. 25. decembrī Aigars portālā endomondo.com savā profilā ierakstīja: "Redzama gaisma tuneļa galā. Atlicis vairs tikai viens," viņš rakstīja, vienlaikus aicinot pievienoties arī citiem.

Uz ielūgumu atsaucās komandas (Virsotne/ MARMOT) biedrs no Ikšķiles Edgars Bremze. Viņš piekritis, jo vēlējās būt klāt unikālajam notikumam. "Sapratu: man komandas biedrs ir jāatbalsta, sevišķi tāpēc, ka pats šogad biju noskrējis tikai divus maratonus," teic Edgars.


Aigars neslēpj, ka sajūtas pirms katra starta ir īpašas, tiesa, piedzīvojis ne mazums grūtību. Piemēram, jūlija sākumā viņš ieturēja divu mēnešu pauzi, jo bija lauzis kakla pirmo skriemeli. "Biju veicis tikai 20 maratonus un man jau šķita, ka sapnis ir beidzies. Taču pēc sešu nedēļu pauzes noskrēju vēl divus pusmaratonus un sapratu, ka esmu gatavs atsākt," atceras Aigars, kurš bija aprēķinājis, ka pirmā pusgadā mēnesī jānoskrien četri maratoni, otrajā - mēnesī trīs maratoni. Ne viss īstenojās, kā iecerēts.

Tiecoties uz mērķi, pēdējajos gada mēnešos nācās saspringt. Decembrī noskrieti 7 maratoni.

Kopumā no 42 pieveiktajiem skrējieniem, tikai divi bijuši sacensību ietvaros. Pārējie pieveikti tepat Cēsīs. Kopumā veikto kilometru skaits ir lielāks, nekā oficiāli sarēķinot 42 maratonu distances, jo, piemēram, Itālijā veikts kalnu maratons 109 km garumā, kā arī Siguldas kalnu maratonā veikta 54 km distance. Taču Renča skaitlī 109 km distance tiek ieskaitīta kā viena vienība.

"Šis darbs nu ir paveikts... Nezinu, vai otrreiz uz ko tādu parakstītos," atzina Aigars, piebilstot, ka šogad viņš pavisam noteikti ir sapratis, ka cilvēka spējas ir neizmērojamas.