Bērnu zinātnes centra Z(in)oo komanda sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Cēsu filiāles studentiem pērn 12. oktobrī palaida pirmo Latvijas kosmisko zondi Zinoo-1, kura sasniedza aptuveni 30km augstumu un iemūžināja no tās Latviju.

Zonde Zinoo-2 būs tehniski sarežģītāka - tajā tiks iemontēti mērinstrumenti augstuma, temperatūras noteikšanai un raidīšanai uz zemei. Līdztekus dažādu mērījumu raidīšanai, tiek paredzēta arī video signāla raidīšana, ko būs iespējams vērot tiešsaistes režīmā Z(in)oo Kosmosa Festivāla mājas lapā www.spacefestival.eu. Šogad misijas tehniskā realizācija un vadība uzticēta pieredzējušam elektronikas inženierim un kosmosa entuziastam Andrejam Puķītim.

"Zondes palaišana būs festivāla kulminācija, taču visas dienas garumā apmeklētāji varēs piedalīties dažādās ar kosmosu saistītās sacensībās un atrakcijās," stāsta festivāla vadītājs Pauls Irbins.

Apmeklētāji varēs sacensties gaisa un ūdens raķešu būvniecībā, par kosmonauta titulu un par "kosmiskāko kostīmu". Būs arī virkne "kosmisku" atrakciju - reaktīvo raķešu konstruēšana, kosmiskās šūpoles, nulles gravitācijas tramplīns, katapultas palaišana, Igaunijas zinātnes centra AHHAA planetārijs, zinātnes eksperimenti, robotikas nodarbības un citi interesanti pasākumi.

Sadarbībā ar Chaula.tv festivāla norise tiks translēta arī Lattelekom kabeļu televīzijā. Tiešraidē varēs sekot festivāla norisei, zondes palaišanai un glābšanai, piedalīties konkursos, iepazīties ar kosmosa jaunumiem pasaulē.

"Ar SpaceFestivalTV starpniecību skolām un citām izglītības iestādēm būs iespēja savā iestādē noorganizēt Kosmonautikas Dienu," stāsta Pauls Irbins "SpaceFestivalTV parādīs, kā ar mājā pieejamiem resursiem var uzbūvēt gaisa un ūdens raķetes. Tie, kas nevarēs atbraukt uz Cēsīm, savās skolās vai mājās varēs taisīt raķetes un sacensties savā starpā."

Skolām vai izglītības iestādēm, kas vēlas organizēt Kosmosa Dienu, nepieciešams piereģistrēties festivāla mājas lapā, lai saņemtu detalizētu informāciju par nepieciešamiem sagatavošanas darbiem.

Pateicoties sadarbībai ar Igaunijas zinātnes centru AHHAA un Lietuvas kosmosa Asociāciju, kosmosa dienas tiks organizētas arī Igaunijas un Lietuvas mācību iestādēs.

Festivāla partneri ir uzņēmums "Grandeg", Izdevniecība "Lielvārds". Atbalstītāji: Cēsu novada dome, Priekuļu novada dome, Vides Risinājumu Institūts, Aktīvā tūrisma centrs EŽI.

Lūk, neliels ieskats pagājušā gada festivālā: