Pēc brīvprātības principa iedzīvotāji paši varēs pieteikties kļūt par "kaimiņu sargiem", un novērot namu un mājas pagalmu, kā arī nepieciešamības gadījumā par iespējamu apdraudējumu zvanīt un ziņot pašvaldības vai Valsts policijai, pastāstīja Saulīte.

Pēc viņas teiktā, projekta ideja ir ziņot policijai gadījumos, ja pagalmos iebrauc svešas un aizdomīgas automašīnas, ja pa nama kāpņutelpām vai pagalmu pārvietojas aizdomīgas personas, ja nepiederošas personas izmanto daudzdzīvokļu nama atkritumu konteineru, kā arī ja notiek sienu apzīmēšana vai citi nodarījumi vai draudi īpašumam.

Lai novērstu nepamatotu policijas izsaukumu iespēju, "kaimiņu sargi" tiks atbilstoši apmācīti par to, kādos gadījumos persona vai personu grupa var tikt turēta aizdomās par potenciālu apdraudējumu namam un nama iedzīvotājiem.

Saulīte arī pastāstīja, ka nepieciešamība pēc šāda risinājuma pastiprinājusies pēdējā laikā, kad arvien aktīvāki kļuvuši garnadži dzīvokļos, turklāt zādzības notiekot lielākoties pēcpusdienās vai agrā vakara pusē, līdz ar to, atbildīgiem kaimiņiem sarosoties un pamanot notiekošo, iespējams, noziegumu būtu bijis iespējams laikus novērst.

Ideja par "kaimiņu sargiem" aizgūta no līdzīgiem piemēriem daudzviet pasaulē, tostarp arī Skandināvijas valstīs, taču Latvijā tas būšot pilotprojekts, atzina Saulīte.

Pēc viņas teiktā, patlaban esot apzināti pirmie projekta dalībnieki, kas būšot Valmieras ielas mikrorajonā, kā arī tiekot izgatavotas uzlīmes, kas būs pielīmētas pie namiem, tā liecinot, ka pagalms tiek novērots. Saulīte norādīja, ka pasaules pieredze rāda, - jau uzlīme vien mazinot garnadžu vēlmi aplaupīt dzīvokļus.

Projekta īstenošana pirmajos namos Cēsīs varētu sākties 2014.gada pirmajās nedēļās, un ņemot vērā pirmos rezultātus, turpmāk tiks lemts par projekta attīstību plašākā pilsētas teritorijā.