Šāda veida tirdzniecības kustībā iesaistītajiem ir iespēja regulāri pirkt pārtiku bez veikalu uzcenojuma, proti, iegādājoties pa tieši no ražotājiem - zemnieku saimniecībām. Šādi pircējs turklāt atbalsta vietējos ražotājus.

Tiešās tirzniecības kustības aizsācējs Cēsīs ir Signe Jānelsiņa, vēsta laikraksts. Viņa ne tikai atrada savai idejai domubiedrus, bet arī apzināja zemniekus un pircējus. Pirmajai produktu saņemšanas reizei bija pieteikušies 18 cilvēki. 

Tirgošanās princips ir vienkāršs: pircējs var iepazīties ar zemnieku un mājražotāju sarakstu, kurā minēts produktu sortiments. Pircējam vien atliek pieteikt vēlamos produktus un to daudzumu. Mājražotājs var būt drošs, kādos apjomos produktu sagatavot, laikrakstam skaidroja Signe.

Viņa teic, ka ir apzinātas vairāk nekā 20 bioloģiskās saimniecības, kas piedāvā visdažādāko produkciju, tās galvenokārt ir no Cēsu un Valmieras apkārtnes. Sadarbības partneri tiek meklēti joprojām.

Pirmajā tirgotāju un pircēju tikšanās reizē, raksta "Druva", pasūtījumu vidū bija tādi lauku labum, kā liellopu gaļas konservi, desas, vistu un paipalu olas, piena produkti (arī mājās gatavots jogurts), graudaugi, sukādes, medus, dārzeņi un svaigi zaļumi - lociņi, diedzēti redīsi un kressalāti.

Kā vienu no svarīgākajiem motīviem iesaistīties kustībā pircēji laikrakstam pauda iespēju iegādāties bioloģiski audzētu vai ražotu produktu. Turklāt apbraukāt tirdziņus un saimniecības pircējiem laika neesot. Tiešā tirdzniecība ir ērts veids, kā savā īpašumā iegūt kāroto produktu.

Ražojumus no bioloģiskajām saimniecībām vai samniecībām, kuras darbojas pēc līdzīga principa, Cēsīs reizi nedēļā varēs pirkt mākslas telpās "Mala". No grupas biedriem tiek sagaidīts, lai iesaistās ar idejām, piedalās dežūrās, pieņemot pasūtījumus un produktus, kā arī tos izdalot.

Līdz šim bijušā Cēsu apkaimes zemnieki savus produktus veduši uz citām vietām, kur jau nodibinātas līdzīgas tiešās tirdzniecības kustības. Piemēram, uz Siguldas grupu, kura darbojas teju gadu. Sevišķi gandarīti par notikušo ir paši zemnieki. Piemēram, mājražotāja Ilze Bērtiņa no Smiltenes novada savu produkciju - mājās gatavotu sieru, biezpienu, jogurtu, kā arī dāzeņus un olas - izplata vairākām tiešās tirdzniecības grupām. Viņa priecājas, ka tagad produkti vairs nav jāved uz tirgu un jāpavada tur garas stundas.

Daudziem zemniekiem tiešā tirdzniecība ir teju galvenais produkcijas realizācijas veids.