Seminārā piedalījās Latvijas tautas frontes līderis Dainis Īvāns, DU rektors, akadēmiķis Arvīds Barševskis, DU bioloģijas bakalaura studiju programmas studenti, DU Sistemātiskās bioloģijas institūta zinātnieki un viesi, kuru pulkā bija arī zoologs Jānis Brikmanis, tautā pazīstams kā Putnu Jānis.

Semināra pirmajā dienā notika dabas vērošanas ekskursijas pa "Ilgu" apkārtni, kurās tika vēroti putni un iepazīta rudenīgā daba. Turpinājumā pie "Ilgu" pils esošajā Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) akadēmiķu ozolu alejā svinīgi tika iestādīts nākamais ozols. To stādīja Dainis Īvāns, kas kopš pagājušā gada ir arī LZA Goda akadēmiķis. Šo ozolu aleju iesāka veidot 2012. gadā 6. Sēlijas kongresa laikā, un tā tiek papildināta ikreiz, kad "Ilgas" apmeklē kāds no Latvijas akadēmiķiem.

Pirmās dienas vakarā norisinājās diskusija, kuras laikā "Ilgu" rudens semināra viesis Dainis Īvāns stāstīja par viņa iesākto un organizēto kampaņu pret Daugavpils HES celtniecību. Kā zināms, vēlāk šīs aktivitātes pārauga tautas Atmodā, bet Dainis Īvāns kļuva par Tautas frontes prezidentu.

Diskusijā iesaistījās arī DU rektors, akadēmiķis Arvīds Barševskis, kas toreiz, 1986. un 1987. gadā, kā Daugavpils Pedagoģiskā institūta students kopā ar Daini Īvānu aktīvi piedalījās šajā kampaņā pret Daugavpils HES būvniecību.

Lai arī tie ir tikai ceturtdaļgadsimtu veci notikumi un tagadējie studenti toreiz vēl nebija piedzimuši un par šiem notikumiem zina tikai no preses un citu cilvēku atmiņām, viņi aktīvi izteicās un diskutēja ar diskusijas dalībniekiem par to, vai mūsdienās iespējamas līdzīgas kampaņas, vai būs tāds tautas atbalsts. Dainis Īvāns atbildēja uz studentu jautājumiem.

Pēc diskusijas notika kopīgas vakariņas pie ugunskura un vēlāk klātesošie tika iepazīstināti ar DU biologu 2013. gada ārvalstu ekspedīcijām. Akadēmiķis Arvīds Barševskis stāstīja par ekspedīciju uz Tadžikistānu un saviem iespaidiem, apmeklējot unikālo dabas rezervātu "Tigrovaja balka", kas atrodas uz Tadžikistānas un Afganistānas robežas, bet laborante Kristīna Aksjuta stāstīja par ekspedīciju uz Maroku, kur tika pētīti Atlasa kalni un Sahāras tuksnesis.

Otrajā dienā seminārs noslēdzās ar dabas vērošanas aktivitātēm.