Tieši no sargu mājas tika kontrolēta pārvietošanās kustība un apsargāti Nikolaja vārti un tilts. Šobrīd Lunates tehniskais sātvoklis ir kritisks. Ir pēdējais brīdis uzsākt darbus, lai objektu varētu atjaunot tā vēsturiski sākotnējā izskatā, kas gan nav no viegli paveicamiem uzdevumiem.

"Lunate sastāv no šīs sargu mājiņas un arī no zemes vaļņa, tātad gan šo celtni, gan arī zemes valni - labiekārtosim. Izveidosim savienojumu ar Nikolaja vārtu gājēju tiltu," teic Daugavpils cietokšņa kultūras un informācijas centra eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahlins.

Būvdarbu vadītāja Tatjana Dubina teic, ka objektā ir ļoti daudz lietu, kuras nevarēja izpētīt pirms tam, jo ļoti liela daļa objekta ir zem zemes virskārtas. Pirms darbu uzsākšanas nevarēja zināt, kas notiks, kad zeme tiks atsegta. Vietām objekts ir teju uz sabrukšanas robežas un kļuvis bīstams.

Pašlaik tiek remontētas sienas, nomainīti ķieģeļi, kas ir sabojāti, atjaunota velve. Ēkas labā puse bija ļoti sliktā stāvoklī, bojātās hidroizolācijas dēļ, lielākās velves šobrīd drūp.

Objekta atjaunošanas darbi tiek veikti Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta ietvaros. Darbus plānots pabeigt līdz gada beigām.