''Asfalta segumu uzklājām viena kilometra un simts metru garumā. Normālā Eiropas valstī valsts ceļš nebūtu jāasfaltē privātīpašniekam par saviem līdzekļiem, bet gan valstij par savu naudu. Tas ir stulbums, ka mums tas jādara," laikrakstam stāstījis SIA "Augulienas muiža" īpašnieks Jānis Sprinovskis.

"Visas darbības pirms darbu uzsākšanas SIA "Augulienas muiža" īpašnieki saskaņoja ar akciju sabiedrību "Latvijas valsts ceļi". Mēs no savas puses sakārtojām autobusu pieturvietu un nedaudz veicām caurteku remontu pirms ceļa seguma pastiprināšanas darbiem. Par brauktuves posma asfaltēšanas darbiem īpašnieki slēdza pasūtījuma līgumu ar "Latvijas valsts ceļiem". Asfaltēšana tika finansēta no SIA "Augulienas muiža" līdzekļiem. Domāju, ka īpašniekiem pašiem nepatika, ka sausā laikā grants seguma brauktuve rada lielus putekļus. Šobrīd kompleksa īpašnieki turpina arī īpašuma sakārtošanu. Katrā ziņā asfalta seguma uzklāšana aptuveni kilometru garam ceļa posmam nav lēts darbs," laikrakstam klāstījis akciju sabiedrības "Latvijas valsts ceļi" Vidzemes reģiona Gulbenes nodaļas vadītājs Laimonis Aumeisters.

Īpašnieku veikumu atzinīgi vērtē arī Beļavas pagasta pārvaldes vadītājs Aivars Rakstiņš un izsaka cerību, ka varbūt pienāks brīdis, kad asfalta segums brauktuvi segs visā tās garumā.

"Pagaidām nav īsti zināms, bet, iespējams, īpašnieki kādā muižas kompleksa ēkā veidos kādu nelielu ražotni," piebildis Rakstiņš.

Īpašnieki pamazām atjauno arī kompleksa pārējās vēsturiskās ēkas.

"No jauna neko nebūvējam, bet arī vecās ir tādā stāvoklī, ka gandrīz nākas celt no jauna. Mums ir dažādi plāni un domas, kā izmantot pārējās atjaunotās vēsturiskās muižas kompleksa ēkas. Ceru, ka pa nākamo gadu tiksim skaidrībā, ko tur attīstīt. Pagaidām, kamēr ēkas vēl nav atjaunotas, ieceres negribam atklāt," sacījis Sprinovskis.

Īpašnieka nākotnes plānos ir atjaunot arī 19.gadsimta beigās vai 20.gadsimta sākumā neobaroka formās baronu fon Tranzē dzimtai celto kungu māju. Lai to darītu, viss ir rūpīgi jāsaskaņo ar Valsts pieminekļu aizsardzības inspekciju. "Tur vēl ir daudz problēmu," piebildis Sprinovskis.

Augulienas muižas komplekss Jāņa un Guntas Sprinovsku īpašumā nonāca 1999.gadā. Pa šo laiku ir praktiski no jauna uzbūvētas divas bijušās kalpu mājas un klēts ēka, kā arī sakārtota Augulienas ezeram piegulošā zeme.