Jaunajā tūrisma maršrutā, kas tapis Latvijas, Igaunijas un Krievijas pārrobežu sadarbības projekta ietvaros, ietvert Vidzemē skatāmās muižas un pilis, sevišķi uzmanību piešķirot zaļajam kultūras mantojumam jeb parkiem.

Gulbene, kura ir viens no maršruta izstrādātāju sadarbības partnerēm, var lepoties ar vairākiem izciliem tūrisma objektiem, tostarp Sarkanā pils un parks, Vecgulbenes muižas parks, arī Stāmerienas pils, parks un baznīca, Rankas muiža. Sevišķa nozīme jaunajā tūrisma maršrutā ir arī Gulbenes bānītim, kas savieno Alūksni ar Gulbeni un ļauj iepazīt arī Alūksnes parku.

Iepazīstot jauno maršrutu, žurnālisti no Krievijas atzīst, ka kaimiņzemes tūristus saista Latvijas vēsture, tāpēc interese par šo piedāvājuu jau tagad esot liela. "Agrāk, protams, galvenais tūrisma centrs bija Rīga, taču šobrīd mēs pamanām citu tendeni. Rīga jpprojām ir populāra, taču daudzi tūristi, kas Rīgā ir pabijuši, vēlas apciemot arī citus Latvijas regionus. Jaunais maršruts rāda, ka ārpus galvaspilsētas ir ļoti daudz interesantu objektu," teic žurnālists Pāvels Rumjancevs no Krievijas.

Skaitļi jau tagad liecina, ka tūristu skaits no Krievijas Baltijas vlstīs palielinās un viņus pārsteidz tas, cik labi ir uzturētas vēsturiskās ēkas un tām pieguļošās teritorijas.

"Es saredzu ļoti lielu potenciālu sadarbībai starp tūrisma nozares speciālistiem Latvijā un Krievijā, manuprāt, latvieši ir ļoti atvērti un viesmīlīgi uzņem krievu tūristus, kā arī prot runāt krieviski, īpaši nozīmīgi tas ir vecākā gadagājuma tūristiem, kuri neprot angļu valodu," teic Pāvels.

Maršruta izstrādes projekta kopējais budžets ir 297 094 eiro.