Tradicionāli "Bērnu žūrijas" eksperti ir 1.-9. klašu skolēni. Jau otro gadu vērtēšanai tiek piedāvātas grāmatas arī 10.-12. klašu skolēniem "Jauniešu žūrijā". Jaunums šogad ir vecāku žūrija, kurā tika piedāvātas četras ar bērnu un vecāku problēmām saistītas grāmatas.

2012. gadā lasīšanas maratonu uzsāka 67 skolēni, bet līdz finišam nonāca 57 žūrijas eksperti, kas izlasīja un novērtēja savam vecumam atbilstošo grāmatu kolekciju. Katrai ekspertu grupai bija jāizlasa un jānovērtē piecas grāmatas.


Ekspertu izveidotais grāmatu top 5:

1.–2. klašu grupā:
1. vieta – Evija Gulbe "Koko un Rikos";
2. vieta – Māra Cielēna "Ežuļa peldriņķis";
3. vieta – Aleksandrs Štefens-meijers "Līzelotei nenāk miegs". 

3.-4. klašu grupā:
1.vieta – Mika Kerenens "Nozagts oranžs divritenis";
2. vieta – Mikolajs Ložiņskis "Būtnes bēg";
3. vieta – Uldis Auseklis "Zīlītes pīlītes pūš".

5.-7. klašu grupā:
1.vieta - Urzula Poznanski "Erebos";
2. vieta – Robs Regers "Emīlija dīvaine";
3. vieta –Valdis Rūmnieks "Atnācēji".

8.-12. klašu grupā:
1.vieta – Rūta Šepetis "Starp pelēkiem mākoņiem";
2. vieta – Ilze Eņģele "75 dienas";
3. vieta – Alise Kuipere "Dzī-ve uz ledusskapja durvīm".

Vecāku žūrija:
1. vieta – Džordi Sjerra i Fabra "Kafka un ceļojošā lelle";
2. vieta – Daniels Penaks "Skolas sāpe"
3. vieta – Marks Hedons "Savādais atgadījums ar suni naktī"

Pēc čaklas grāmatu lasīšanas 1.–4. klašu eksperti 18. decembrī tika aicināti uz "Bērnu žūrijas" noslēguma pasākumu, kurā tika rosināti zīmēt apsveikumu savam mīļākajam varonim un uz pasākumu ierasties mīļākās grāmatas varoņa svētku maskā. Tika apbalvots 31 eksperts, katrs saņēma – pateicību par izlasītajā grāmatām un "saldu" zelta medaļu. Apsveikumus varēja apskatīt izstādē pēc ziemas brīvdienām skolas 2. stāvā.

Iecavas vidusskolas skolēni iepazīstina ar savām TOP grāmatām
Foto: Iecavas Ziņas

5.-12. klašu ekspertiem balva bija ekskursija uz Vecrīgu un Rīgas Centrālo bibliotēku 5. februārī. Ar pašvaldības oranžo busiņu jaunieši un bibliotekāres Elīna un Inga aizbrauca līdz Rīgai. Pie pils mūs jau gaidīja gide - Rīgas Centrālās bibliotēkas bibliotekāre Inese un RCB preses sekretāre. Tādējādi mūsu tikšanās tika sīki dokumentēta un atspoguļota RCB mājas lapā.

Stāstījums par Vecrīgas namiem, torņiem un ielām bija tiešām interesants. Uzzinājām gan vēsturiskos faktus un notikumus, gan dažādus ar Rīgu saistītus nostāstus. Apmeklējām un iepazināmies ar Rīgas Centrālās bibliotēkas darbu.

Jauniešu uzmanību piesaistīja plašā Mākslas un mūzikas nodaļa, jaunāko grāmatu izstāde Bērnu literatūras nodaļā. Patīkami, ka jaunieši iesaistījās arī sarunā ar bibliotekārēm par interesantāko vērtējamo grāmatu, izteica viedokli par dažādām "Bērnu žūrijas" aktivitātēm. Neliels piedzīvojums bija arī brauciens ar liftu uz ēkas 10.stāvu. Lifts, atšķirībā no ierastā, ierīkots pie ēkas ārējās sienas, ļaujot caur stikla sienu redzēt apkārtni. Rīgas panorāma bija tiešām iespaidīga un skaista.

Katrs žūrijas eksperts saņēma aprocīti ar uzrakstu "Vairāk labu lasītāju!" no LNB.

Liels paldies LNB Atbalsta biedrības projektam "Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa", kurš skolas bibliotēkai dāvināja vienu pilnu grāmatu komplektu. Ar Iecavas pašvaldības atbalstu iegādājāmies vēl divus komplektus, tāpēc lasītājiem bija iespēja ātrāk saņemt kārtējo vērtējamo grāmatu.