Šie semināri ir viens no "Sorosa fonda — Latvija" aizsāktajiem pārmaiņu skolu projektiem. Šoreiz gan to finansē Atvērtās sabiedrības fondi.

Marinē, skābē, vāra un blanšē

Ierodamies uz trešo semināru par dārzeņu konservēšanu. Pirmajā tēma bijusi gurķi. Tie pagatavoti ziemai ar sīpoliem, ķiplokiem, mārrutkiem, tradicionālā veidā skābējot un marinējot, kā arī neparastākos veidos: marinēti ar jāņogām, pagatavoti ziemai ar tomātu mērci un vēl dažādos īpatnējos veidos.

Otrajā dunavietes apguvušas visu par ievārījumiem un kompotiem. Tvaicētas ogu sulas, gatavoti asortu kompoti no āboliem, bumbieriem un plūmēm. Tradicionālo ievārījumu gatavošana tikai pārrunāta, bet nopietnāka pievēršanās bijusi neparastajiem ievārījumiem, vārītas avenes ar jāņogām, burkāni ar medu, kabači ar apelsīniem un citroniem, kā arī asortu ievārījums no visa, kas palicis pāri.

Trešajā reizē tēma ir "Dārzeņi salātos", un sanākušās dunavietes gatavo rīsus ar tomātiem, "vīriešu zapti", biešuābolu salātus un rasoļņika sagatavi, kā arī vairākus dārzeņu salātu variantus. Jau piebraucot pie Dunavas skolas, pagalmā smaržo pēc marinādēm un diļļu sēklām. Ieejot virtuvē, redzama pamatīga rosība, tiek smalcināti dārzeņi, mazgāti un tīrīti, maisīti katli un pētītas receptes. Šodien degustācijai piedāvājumā mednieku salāti, kabaču ikri un dārzeņu salāti ar rīsiem — visi ļoti garšīgi un vitamīnu pilni. "Katra jau salātus ziemai gatavo citādi, tad nu skatāmies, ko varam iemācīties, ko citiem ierādīt, kā tas darāms, lai izdotos gardi," pastāsta semināra dalībnieces.

"Gribētos gan, lai vairāk uz šiem semināriem nāk tie, kas neprot un negatavo sev ziemai neko, bet tiem jau vienmēr trūkst laika, allaž viņiem ir kādas atrunas. Savukārt mums, kas strādājām pie projekta rakstīšanas, ir prieks, ka ir iespēja piedāvāt Dunavā vēl nebijušu sociālo atbalstu," teic projekta direktore Astra Liopa.

Jauni paņēmieni ražas saglabāšanai

Jau iepriekš vakuumā ar īpašu iekārtu sagatavotas sviesta pupiņas, upenes, brūklenes, burkāni un ķirbji. Tagad arī ikviens, kurš vēlas sev sagatavot vakuumā iepakotus ziemas krājumus, var droši izmantot vakuumotāja pakalpojumus Dunavas skolā.

Vēl gaidāms arī ceturtais seminārs, kad Dunavas pamatskolas mājturības skolotāja Aina Vēvere mācīs tā saucamā karvinga iemaņas jeb augļu un dārzeņu dekoratīvo griešanu, ko pat varētu dēvēt par daiļgriešanu, bet vēlāk rudenī plānots arī vēl viens šāds praktisks konservēšanas seminārs par kāpostiem. Liela daļa šajos semināros sagatavoto konservējumu nonāks skolas bērnu kopgaldā, un glītās īpaši noformētās burciņās sagatavotie konservējumi kalpos par Ziemassvētku dāvanām veciem cilvēkiem.

Šādi konservēšanas kursi ir tikai viena no projekta aktivitātēm. Vēl tajā pagūts apbrīnojami daudz. No pakalpojumiem iedzīvotājiem tiek piedāvāta arī veļas mazgāšana, drēbju šūšana un labošana, iegādāts arī speciāls žāvētājs, kas ļauj pašiem pagatavot žāvētus augļus un sukādes, bet var arī, piemēram, izžāvēt dilles. Dažiem dunaviešiem šāds aparāts bijis lietošanā arī iepriekš, bet vairāki tādu nopirkuši tagad, kad pamēģināts Sabiedrības resursu centrā pieejamais.

Jauns recepšu krājums saimniecēm un glīta rotaļu telpa mazuļiem

Konservēšanas receptes tiks apvienotas un sakārtotas īpašā konservēšanas recepšu grāmatā, ko iesies ar spirāli, un tā būs pieejama bibliotēkā. Turpmāk skolotāja A. Vēvere sniegs konsultācijas visiem interesentiem. Tāpat vēl šoruden notiks izglītojošu semināru cikls. Jau patlaban turpinās kursi uzņēmējdarbības uzsācējiem, un viņiem tieši pašlaik top biznesa plāni. Jau iepriekš kā projekta aktivitāte veikta Dunavas pamatskolas pirmsskolas izglītības bērnu rotaļu telpu labiekārtošana un sarīkotas nodarbības arī šo bērnu vecākiem. Skola tikai pērnruden uzsāka piedāvāt šādu izglītības programmu, un tai ir pieprasījums. Mazuļu rotaļu istabai sagādātas jaunas mēbeles, paklājs, mīkstās mantiņas un mašīnas, attīstošās spēles, magnētiskā tāfele ar burtiem un cipariem, kā arī klucīši un dažādi kustības attīstošie elementi. Projekta pilsoniskās līdzdalības sadaļā kopā ar biedrību "Dunavietis" iegādātas vairākas dārza spēles, piemēram, boulings, ričuraču, šahs un citas un noorganizēts ģimeņu dienas pasākums pavasarī.

Tāpat vēl bez jau minētajiem notikuši vairāki citi semināri pieaugušajiem, arī dārzkopības un angļu valodas. Nepilna gada laikā (projekta realizācijas laiks ir no 2012. gada 1. decembra līdz 2013. gada 30. novembrim) paveikts tiešām daudz. Tāpat virkne jau uzsākto aktivitāšu turpinās, un tām visām ir lielais mērķis — padarīt skolu pieejamāku visu vecumu grupu iedzīvotājiem, ne tikai bērniem, tā saglabājot to kā vietu, kur mācīties visa mūža garumā un saņemt dažādus pakalpojumus, izmantot bibliotēkas un interneta iespējas, kā arī ar laiku veikt daudz ko citu.

Šoruden Dunavas skolā saglabāsies nemainīgs skolēnu skaits — 28, kā arī septiņi mazuļi pirmsskolas izglītības programmā.