"Atradām to sestdien no rīta. Sākām meklēt informāciju internetā, "uzgājām" informāciju par pētniekiem no Daugavpils. Viņi pēc fotogrāfijām atpazina purva bruņurupuci un jau brauc pie mums," stāsta jelgavniece Daina.

Līdz pētnieku atbraukšanas bruņurupucis, ievietots kastē, atrodas telpās, lai tas nebūtu tiešo saules staru ietekmē.

"Šo atradumu var saukt par sensāciju!" priecīgs ir Latgales Zoodārza direktors Mihails Pupiņš, kura vadībā strādā arī īpašais bruņurupuču saglabāšanas un pētniecības centrs.

Speciālists stāsta, ka parasti šādus rāpuļus atrod reizi trijos gados, taču šogad uzieti jau trīs sugas pārstāvji. "Parasti tas notiek dienvidu reģionos – ap Jelgavu, arī Dobeli," tā Pupiņš. Pētnieks, pamatojoties uz fotogrāfijas redzēto, lēš, ka tā varētu būt jauna mātīte, kas, iespējams, jau spēj dēt olas.

Jelgavas atradenim tiks veiktas ģenētiskās analīzes, lai saprastu, ko ar viņu darīt tālāk: "Ja bruņurupucis ir vietējās izcelsmes, tas tiks pievienots mūsu sugas attīstības grupai, lai laistu pēcnācējus. Ja atklāsies, ka atradenis nācis no ārzemēm, tam nāksies dzīvot speciālajā bruņurupuču patversmē."

Jautāts, kā bruņurupucis var tikt pilsētas centrā, Pupiņš lēš, ka, iespējams, to dabā pirms tam atradis kāds cits jelgavnieks un paņēmis mājās, taču nu bruņurupucis izbēdzis.

Jāpiebilst, ka Daugavpilī pētnieku aprūpē šogad pasaulē nākuši 15 jauni bruņurupuči, kurus pēc 4 gadiem var laist savvaļā.

Ikvienu, kas atradīs ko līdzīgu, Pupiņš nekavējoties aicina zvanīt pa tālruni 29621191. Svarīgi, lai iedzīvotāji ziņotu uzreiz, jo gadījuma, ja tā nav Latvijā dzīvojošā suga, bet, piemēram, nonākusi kontrabandas ceļā, tā var mainīt vietējo bruņurupuču ģenētiskās īpašības," tā speciālists.