Melnie dūmi no Jelgavas cietuma ne tikai bojā pilsētas tēlu, bet arī piesārņo gaisu, - uzskata pilsētnieki, sevišķi tie iedzīvotāji, kuri mitinās uz tās pašas ielas, kurā atrodas cietums. Kāda no iedzīvotājam portālam atzina: "Tās ir šausmas, kas notiek! Uz logu stikliem krājas sodrēju slāņi. Domāju, ka šie dūmi negatīvi ietekmē arī veselību – mēs taču šo gaisu elpojam!"

Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) vecākā referente Ināra Makarova portālam portālam skaidroja, ka melno dūmu problēma tiek risināta – cietuma teritorijā tiks būvēta jauna katlumāja. Apkurei izmantos dabasgāzi. Darbu izmaksas būs aptuveni 400 000 eiro (bez PVN), kas cietumam, kuru plāno drīz slēgt, ir visai liela summa.

Jaunā katlumāja būšot konteinera tipa, tāpēc, ja cietumu slēgs, to varēs demontēt un pārvest uz citu vietu, portālam teikusi Makarova. Konkrēta termiņa, kad pazudīs melnie dūmi, nav. Plāno, ka būvniecības darbi varētu noslēgties šogad.

Tieslietu ministrijā informēja, ka pērn februārī Ministru kabinets apstiprināja jaunu Latvijas ieslodzījumu vietu koncepciju, kurā paredzēts, ka mūsu valstī paliks pieci cietumi – Rīgā, Olainē, Liepājā, Daugavpilī un Cēsīs. Jelgavas starp šīm pilsētām nav. Jelgavas cietumu likvidēs, bet ieslodzītos pārvedīs uz Liepāju.

Jaunās sistēmas ieviešanas termiņš ir 2019. gads, taču iespējamas laika nobīdes. Problēma ir jaunu cietumu būvēšanā, kas nenorit tik raiti, kā cerēts. Liepājas cietuma celtniecībai zeme jau ir rezervēta. Pašvaldība projektu ir apstiprinājusi. Taču vispirms viens cietums jāuzbūvē Olainē. Kamēr cietumi nav gatavi, Jelgavas ieslodzījuma vietas likvidācija tiek alikta.