Jūrmalas pašvaldības policija (JPP) meklē alternatīvus veidus, kā ierobežot naktsmiera traucētājus, viens no tiem ir vēršanās pret pārkāpēju tiesā par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka protokola prasībām, biedrība "Tautas balss" uzzināja pašvaldības policijā.

Pašlaik gan nav skaidrs, vai tiesa šādus pieteikumus pieņems izskatīšanai, nemaz nerunājot par to, vai vainīgie tiks sodīti.

Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) vēl vētī šovasar izstrādātos Jūrmalas domes saistošos noteikumus par sabiedrisko kārtību, kuros ir mēģināts iestrādāt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto juridisko personu sodīšanu, ja tās pārkāpj akustiskā trokšņa nakts normas.

Biedrības "Tautas balss" vadītājs Mārtiņš Visockis norāda, ka patiesībā policijai nebūtu jānoslogo tiesu sistēma un jāgaida domi izstrādājam noteikumus, vai VARAM apstiprinot tos. Policijai ir iespēja rīkoties atbilstoši normatīvajiem aktiem. Taču, Visockaprāt, Jūrmalas dome atkal pamanījusies pilnībā neņemt vērā Latvijas administratīvo pārkāpumu likumu (LAPK) un savos noteikumos juridiskajām personām paredzējusi aptuveni trīs reizes mazāku sodu nekā minētajā likumā.

"Gan valstī, gan pašvaldībās nav skaidras nostājas nakts trokšņu jautājumā. Kas ir prioritāte - iedzīvotāji vai bizness. Kamēr nebūs prioritāšu, tikmēr visas puses būs neapmierinātas – uzņēmēji uzskatīs, ka viņus ierobežo, bet iedzīvotāji, ka pārkāpj viņu tiesības," sacīja Visockis.

Kā jau vēstīts iepriekš, jūrmalnieku cerības uz mierpilnākām vasaras naktīm varētu piepildīties tikai nākamajā gadā, kad atbilstoši biedrības "Tautas balss" iniciatīvai tapušajam lokālplānojumam kafejnīcu, restorānu, klubu īpašniekiem vajadzēs uzstādīt trokšņa barjeras.

Jūrmalnieki uzskata, ka liela nozīme ir arī pašvaldības atbildībai, izsniedzot pasākumu vai āra kafejnīcu darbības atļaujas uzņēmējiem, kuri gadu no gada pārkāpj likumu.

Pērn par trokšņu normatīvu pārkāpumiem naktī Jūrmalā noformēja 279 protokolus.