Pirmdien notika Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra Valsts lauku tīkla pasākuma "Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai" Ogres nodaļas rīkotās interaktīvās programmas jauniešiem "Tu vari vairāk" pirmā informatīvā diena. 20 jaunieši no Ogres apkaimes nekautrējās iesaistīties diskusijās ar krietni zinošākiem un profesionālākiem uzņēmējiem un ekonomistiem.

Semināra pirmās dienas ievadā ar zemnieku saimniecību "Dangas" un "Dimantu kalnu" iepazīstināja to īpašnieks Pēteris Dimants. Jauniešu programmas "Tu vari vairāk" mērķus izklāstīja SIA "Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrs" Ogres nodaļas vadītāja Anita Anševica. VAS "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" Rīgas filiāles vadītāja Agrita Vagoliņa un "Starta" programmas kredītspeciāliste Lolita Siliņa stāstīja par bankas valsts atbalsta programmām, piedāvātajām iespējām uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai, minot pozitīvos piemērus. Savukārt PPP "Zied Zeme" aktivitātes un piedāvātās iespējas uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai izklāstīja "Zied Zeme" projektu konsultants Māris Cīrulis, bet Anševicas kundze vēl papildināja semināru ar tēmu par lauku attīstības programmām 2014.–2030.gadam.

Reālu un taustāmu semināra darba rezultātu prezentēja jaunais uzņēmējs Gunārs Reinieks, kurš pērn saņēma finansiālu atbalstu pārvietojamo pirts namiņu biznesam. Tikmēr noderīgu informāciju jaunieši uzzināja no konsultatīvās firmas SIA "BSM Consultants" valdes priekšsēdētāja un vadošā auditora Jāņa Boļa, kurš ir specializējies kvalitātes un biznesa stratēģijas jomās, viņam pieder arī vairāki uzņēmumi Latvijā.

"Kopumā sanāca ļoti laba un jauniešiem vērtīga diskusija, kurā varējām demonstrēt arī izcilu ar biznesa inkubatoa atbalstu izveidotu biznesu, proti, briežu ragu pulvera ražošanu, ko izmanto uztura bagātinātājos. Piemēru, ka seminārā dzirdētais un iegūtais nav tikai tukšu salmu kulšana, uzskatāmi pierādīja arī Gunārs Reinieks. Viņš pagājušajā gadā bija semināra dalībnieks, bet tagad jau vada savu biznesu. Arī šī gada seminārā redzu vairākus jauniešus, kuriem nepieciešams vēl nedaudz, lai jau atrastos veiksmīgu uzņēmēju sarakstos," par semināra pirmo dienu gandarīts ir Pēteris Dimants, kurš piebilda, ka viens no semināra mērķiem ir atīstīt zaļo inkubatoru, ko varētu realizēt laukos.

Jāatzīmē, ka seminārā laipni gaidīti piedalīties ir arī citi Ogres apkaimes topošie uzņēmēji – galvenais kritērijs ir būt vecumā no 18–30 gadiem. Semināra augsto cenu palielināja Bole, kurš apsolīja labākajiem projektiem nodrošināt finansējuma piešķiršanu pat līdz 85%. Savukārt "Zied zeme" labākajiem piedāvās piedalīties jaunajā "Ideju armijas" projektā.

"Galvenais darbs būs sagatavot interesantus biznesa plānus, sastādīt finansu plūsmas, veikt faktiskus piemērus un realizēt tos saimniecībā, dotajā brīdī – z/s "Dangas". Jaunieši jau tagad saka, ka pirmā diena bijusi ļoti vērtīga, ir labi lektori ar īstiem un reāliem piemēriem. Esmu pat vairāk kā apmierināts, jo vienuviet pirmo reizi tiekās vairāki finanšu instrumenti un cilvēki, kuri deg un pastāv par projektiem. Papildus darba un ideju degsmi noteikti piegādā "Dimantu kalna" pozitīvā enerģija, kas akurāt piesaista domājošus cilvēkus," portālam Ogrenet stāsta "Dimantu kalna" saimnieks.