16. decembrī Liepājā vietā, kur pirms 2. Pasaules kara atradās Lielā sinagoga svinīgi atklāja piemiņas zīmi – sinagogas skulptūru. Pirmajā gada dienā konstatēts, ka bronzā izlietā zīme ir pazudusi.

"Tā ir tīra zagšana, par to es nešaubos. Zīme bija no bronzas, svēra pāri par 20 kilogramiem. To nebija nemaz tik viegli noņemt, jo diezgan stingri piestiprināta," skaidroja Liepājas Ebreju draudzes valdes locekle Iliana Ivanova.

Viņa pieļauj, ka zādzībai izmantots gadumijas uguņošanas aizsegs. Ivanova norāda, ka piemiņas zīme vēl 31. decembra pēcpusdienā atradusies savā vietā.

Valsts policijas pārstāve Signe Šteinberga raidījumam "Dienas ziņas" apstiprināja, ka šobrīd ir sākts kriminālprocess par zādzību.

Liepājas Ebreju draudzes locekļi cer, ka piemiņas zīmi izdosies atgūt, tomēr, ja tas neizdodies, tad tiks uzstādīta jauna – šoreiz gan ne no bronzas.

Piemiņas zīme atradās Liepājā Kuršu ielā 11/13, vietā, kur pirms 2. Pasaules kara atradās sinagoga. Piemiņas zīmes autors ir mākslinieks Raimonds Gabaliņš, kurš arī veidojis metu holokausta upuru memoriālam Šķēdē.