Rādīs un iesaistīs

Jau šosestdien, 17. augustā, no pulksten 12 Dienvidrietumu pludmalē "kites.lv" biedri ar prieku uzņems viesus kaitborda zonā. Pirmo reizi tiks svinēta Kaitborda diena Liepājā. Mazajiem liepājniekiem būs iespēja palidināt mācību pūķus, bet drosmīgākie pieaugušie varēs aplikt trapeci un mēģināt noturēt jau lielākus kaitus. Apmeklētāji varēs apskatīt kaitborda ekipējumu, uzdot jautājumus, kā arī piedalīties jautrās stafetēs un nopelnīt balvā bezmaksas kaitborda apmācību. Savukārt biedrības "kites.lv" kaitbordisti sniegs paraugdemonstrējumus. Ja vējš būs pietiekami stiprs, interesenti varēs vērot ļoti krāsainu braucienu ap bojām, kurā iespēju robežās piedalīsies visi biedrības pūķotāji, bet vēlāk paredzēti frīstaila demonstrējumi – augstākie lēcieni un triki.

Liepājas kaitbordistu biedrība "kites.lv" dibināta 2011. gada vasarā ar mērķi popularizēt kaitbordu kā liepājniecisku sporta veidu. Biedrība ir gatava izrādīt savus šovasar paveiktos darbus. Vēl pirms gada kaitborda zona Vētru ielas galā bija tikai atzīme pilsētas plānojumā.

Tagad te redzama kaitborda jaunā bāze, kas ir pieturas punkts biedrības kaitotājiem un vēju pilsētas viesiem. Sadarbībā ar Liepājas domi kaitborda zona ir redzama arī pilsētas vebkamerā. Ir uzstādīts konteiners ar informācijas stendu par šo sporta veidu. Liepājas kaitbordistu biedrības "kites.lv" dalībnieki daudzas lietas paveikuši saviem spēkiem – šovasar gan nokrāsots konteiners koši dzeltenā krāsā, un tas pamanāms apkārtējiem, gan šūts vēja tunelis, metināti karoga kāti un dēļu turētājs. Izmantojot projektu konkursā "LMT Liepājai" iegūto naudas balvu, tapis informācijas stends un iegādāts jauns inventārs kaitborda apmācībām.

Jāatzīmē, ka ar kaitbordu iecerēts iepazīstināt arī Bērnu nama audzēkņus un citus interesentus no sociālajām iestādēm. Nesen sarīkots pasākums Sociālā dienesta Dienas centra personām ar garīgās attīstības traucējumiem. "Arī viņiem tas ir interesanti," uzskata Gatis, ņemot vērā, ar kādu entuziasmu iesaistījušies aktivitātēs.

Labākā vieta pūķošanai

Sabiedriskā labuma organizācijas "kites.lv" pārstāvis Gatis uzskata, ka Liepājas pludmale ir labākā vieta Latvijā, kur nodarboties ar kaitbordu. "Mums šeit ir labi. Plašums, patīkamas smiltiņas, tuvumā nav koku, pret kuriem saplēst inventāru," uzskaita aktīvists. Biedrība "kites.lv" savā paspārnē vēlētos pēc iespējas vairāk mūspuses kaitotāju, jo, esot lielākam skaitam, būs arī nopietnāka attieksme, un tas lieti noderēs, organizējot projektus. Piemēram, ir doma taisīt braucienu gar jūras krastu no Liepājas uz Kolku. Gatis stāsta, ka līdzīgs brauciens bijis no Liepājas uz Pāvilostu. "Būtu interesanti, ja no kaimiņzemes Lietuvas mūsējie šādā veidā varētu atbraukt." Vēl viens apstāklis, kāpēc biedroties – tā ir kopābūšana starp savējiem.

Jau minējām, ka šovasar biedrības mājvietā pludmalē uzstādīts ap 20 kvadrātmetru plašs konteiners, kas tiek izmantots kā ģērbtuve. Gatis stāsta, ka ar laiku varētu paplašināties, gluži kā ārzemēs, veidot kaitcentru. "Tur, kur pūķošanas tradīcijas ir senākas, var sākt pelnīt, veidot biznesu. Ar vējdēļu izīrēšanu, ģērbtuvēm utt. Mums pagaidām līdz tam vēl tālu."

Dienās, kad ir labvēlīgi laika apstākļi, Liepājas pludmalē pulcējas ap 40 kaitbordistu. Interese par kaitbordu Latvijā ir, taču tā varētu būt lielāka, vēlētos Gatis. Kas to bremzē? "Nezināšana," pirmo iemeslu min entuziasts. "Sporta veids Latvijā, salīdzinot ar citiem sporta veidiem, ir diezgan jauns. Aptuveni desmit gadu. Vēl atbaida izmaksas. Sava pūķošanas inventāra iegāde izmaksās, sakot no aptuveni 500 latu. Taču inventāra komplektēšanā pastāv dažādu variāciju iespējas. Vēl cilvēkus atbaida, ka kaitbords ir ekstrēms sporta veids, un tāpēc domā, ka gūs traumas. Pirms mēģināt pašam, iesaku iziet apmācības pie instruktora. Ja, ievēro pamatnoteikumus, esi drošībā un pilnībā kontrolē notiekošo."

Kaitbords ir vieglāks, nekā izskatās no malas, saka Gatis, un to var iemācīties praktiski jebkurš – bērni, meitenes un pat cilvēki, kam ir vairāk par 60. Kaitu vadīt ir viegli, un tam nav nepieciešama liela fiziska sagatavotība, drīzāk – apņēmība.