Izstāde tapusi Līgatnes Jauniešu biedrības projektā "Līgatne sērkociņu kastītē".

Projekta "Līgatne sērkociņu kastītē" pamatideja bija īstenot šķietami neiespējamo, iegūstot citādu redzējumu uz apkārtējo vidi, atklāt Līgatni un rudeni Līgatnē no jauna un no jauna skatpunkta – caur sērkociņu kastīti, jo tieši sērkociņu kastīte ir šīs izstādes attēlu tapšanā izmantoto "pinhole" kameru pamatā.

"Pinhole" jeb bildēšana caur adatas aci ir vecākais fotogrāfijas veids, kura pirmsākumi meklējami jau 4. gadsimtā p.m.ē. Ķīnā – vēl ļoti ilgu laiku pirms pirmās fotogrāfijas.

"Pinhole" darbības princips ir pavisam vienkāršs. Atšķirībā no ierastā principa, kad bilde uz filmas projicējas caur lēcu, "pinhole" gadījumā tas pats notiek caur mazu mazītiņu caurumiņu.

Bildējot caur adatas aci, iegūto attēlu neierobežo nekādi lēcas parametri, tādēļ kadrs uztver visu sev priekšā redzamo. Rezultātā iegūstams ļoti spēcīgs platleņķa efekts, kas būtiski atšķiras no ierastajiem ikdienas kadriem.

Projektu "Līgatne sērkociņu kastītē" organizējusi Līgatnes Jauniešu biedrība ar Līgatnes Kultūras un tūrisma centra atbalstu.

Izstādes "Līgatne sērkociņu kastītē" foto autori ir līgatnieši un viņu viesi: Anete Plūme, Audars Klints, Beāta Krīvena, Dāvids Arājs, Elīna Bērziņa, Ieva Šulca, Indra Ramāne, Inese Okonova, Katrīna Šteina, Kristaps Bērziņš, Laine Vaivade, Liene Krīvena, Pēteris Krīvens, Sandra Purmale un Sabīne Metāla.

Līgatnes Jauniešu biedrība ir 2009. gada 9. aprīlī dibināta novada iedzīvotāju iniciatīva ar mērķi uzlabot dzīves kvalitāti Līgatnes novadā, iesaistot jauniešus. Tā ir nevalstiska, no valsts un pašvaldību institūcijām neatkarīga organizācija, kurā patlaban apvienojušies 13 Līgatnes novada iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 35 gadiem.

Līgatnes Jauniešu biedrība iesaistās dažādu novada iedzīvotāju iniciatīvu īstenošanā pašu spēkiem vai biedrības iespēju robežās piesaistot sabiedrisko un privāto finansējumu.