Kad devos uz šo pasākumu, likās, ka tam lemts izgāzties, jo skolēnu atsaucība un vēlēšanās iestudēt skatus no rakstnieka darbiem bija niecīga. Bet liels bija mans prieks un pārsteigums par to, ka gandrīz visas klases (izņemot 12.b) tomēr bija gatavojušās un Blaumaņa vakars izdevās.

Kāds Blaumanim sakars ar visu mīlētāju dienu? Pats savu ģimeni rakstnieks nodibinājis netika, bet viņa darbos ir tik daudz mīlestības! Komēdija "Skroderdienas Silmačos" beidzas ar to, ka "trīs pāri dabonas''.

Arī skolēniem bija uzdevums – iestudēt kādu mīlas skatu (un vislabāk jau jautru) no kāda Blaumaņa darba. Pasākumā uzmirdzēja patiesi lieliski aktierdarbi: Heina Mūkina (9.b klase), kas tēloja Vēju Alīdi fragmentā no Blaumaņa noveles "Brīnuma zālīte", Uģis Mihelsons (10. klase), kas bija pārtapis par kalēju Juri no "Brīnuma zālītes", kā arī 11.b klases skolnieces: Laima Ķevere (slinkā meita) un Signe Smeltere (viņas māte) no "Brīnuma zālītes".

Heina un Uģis aktiera meistarību kaldinājuši Ilzes Kraukles vadītajā skolas teātrī, bet Laima un Signe ir Degumnieku skolotājas Anitas Pauliņas izaudzinātās aktrises. Bet tikpat liels prieks par visiem, kuri iemācījās savu tekstu un šajā vakarā kāpa uz skatuves – sevišķi gribu iedrošināt tos, kas spēlēja teātri pirmo reizi mūžā: nekad nav par vēlu sākt!

Redzējām fragmentus no "Trīnes grēkiem" (11.a un 9.a klase), kā arī fragmentu no komēdijas "No saldenās pudeles" (Lauma Sniķere un Laimdota Krēsliņa no 12.a klases). 9.b klases meitenes bija iestudējušas deju "Genoveva'', un vēl biju patīkami pārsteigta par Jāņa Taukuļa skaisto balsi dziesmā "Es esmu nabags vecpuisis".

Sevišķu jautrību radīja manu kolēģu uzstāšanās: vakaru sāka trīs sievas no "Skroderdienām Silmačos": Pindacīša (9.b klases audzinātāja Inese Sondare), Bebene (11.b klases audzinātāja Iveta Peilāne) un Tomulīša (6. klases audzinātāja Anita Tropa), kuras izspēlēja slaveno skatu ar vannīti un ūdens liešanu. Viņas improvizētā veidā pieteica arī katras klases uzstāšanos. Bet skolotājas Astras Šķēles akordeonam skanot, skolotājas nodziedāja "Vēl tu rozes plūc" un ziņģi "Es mīlēju vien' meitiņ'".

Gandarījums par šī vakara veiksmi bija liels, un biju lieciniece tam, kā manas kolēģes teica lielu paldies direktora vietniecei audzināšanas darbā Ivetai Peilānei par trako ideju un par nenobīšanos to īstenot. Vairāk tāda trakuma!