Ne Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, ne Izglītības un zinātnes ministrija visas pieprasītās ziņas par Vitas Pūķes uzvaru viņas vedeklas Edītes Pūķes organizētajā iepirkumā nesaņems – domes izpilddirektors šīm institūcijām darījis zināmu, ka pieprasītie dokumenti ir gluži vienkārši iznīcināti.

Šie rupjie dokumentu uzglabāšnas noteikumi ļauj izdarīt secinājumu, ka noticis apzināts mēģinājums slēpt kādu iespējamu nelikumīgu darbību pēdas.

2009. gadā Ogres novada domē tika organizēts konkurss par dažādiem vienreizējiem amatiem Eiropas Savienības finansēta projekta ietvaros saistībā ar izglītības kvalitātes paaugstināšanas jautājumiem. Iepirkuma "Izglītības un mācību pakalpojumu sniegšanas pedagogu profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas nodrošināšanai" ietvaros bija jāveido speciāla komisija šo pienākumu veikšanai, atrodot gan piemērotāko komisijas vadītāju, gan tās locekļus, gan sekretāru.

Projekta vadība, iepirkuma organizēšanu un līdzdalību uzvarētāju noteikšanā ieskaitot, tika uzticēta tolaik vēl neilgi domē strādājošajai Edītei Vjaksei. Šo domes darbinieci šodien plašāka sabiedrība pazīst kā Edīti Pūķi, jo viņa kļuvusi par domes priekšsēdētāja vietnieces Vitas Pūķes dēla sievu.

Edīte Pūķe pie darba ķērās ar lielu entuziasmu un jau pasvisam drīz varēja ziņot par komisijas izveides darba sekmīgu pabeigšanu. Dažus gan nedaudz samulsināja fakts, ka komisijas sekretāra amatā (ar algu vairāk kā 700 latu) Edīte Pūķe pati bija izrādījusies vispiemērotākā pretendente, bet vēl lielāku mulsumu izraisīja ziņa, ka konkursā par komisijas vadītāju spožu un nepastrīdamu uzvaru guva domes priekšsēdētāja vietniece Vita Pūķe, kura par šo pienākumu veikšanu saņēma 800 latu lielu atalgojumu.

Vita Pūķe pēc izglītības ir ārste – neiroloģe, kuras saistība ar izglītību un skolām ir tikai viņas nejaušā nokļūšana par izglītības jautājumiem atbildīgās domes priekšsēdētāja vietnieces amatā. Tātad faktiski nepastāvēja nekādi profesionālās piemērotības kritēriji, lai ārstei – neroloģei uzticētu pedagogu darba izvērtēšanas komisjas vadītājas pienākumus. Tomēr šī acīmredzamā nepiemērotība nebija šķērslis, lai Pūķes uzvara tiktu akceptēta.

Pretrunīgā abu Pūķu uzvara pēc iesnieguma saņemšanas nokļuva arī Izglītības un zinātnes ministrijas un korupcijas apkarotāju redzes lokā. Tāpēc pagājušā gada beigās, kā jau minēts, gan ministrija, gan KNAB oficiāli pieprasīja visus ar šo iepirkumu saistītos dokumentus no Ogres novada domes, lai varētu izvērtēt, vai procesā tiešām ir ievērotas visas likumu normas un vai ir pamats aizdomām par iespējamu amatpersonu atrašanos interešu konfliktā.

Ogres novada domes izpilddirektora Jāņa Latiša parakstīta vēstule IZM vēsta, ka visas ministrijas izvirzītās prasības izpildītas netiks, jo, pamatojoties uz dokumentu uzglabāšanas kārtības noteikumiem, minētie projekta dokumenti ir iznīcināti – tie, saskaņā ar šiem noteikumiem, esot jāglabā vien gadu.

Iznīcināti tieši tie dokumenti, kuros skarti projekta finansiālie aspekti, tostarp aspekti, ieskaitot slēgtos līgumus, to pamatotību, izmaksātās naudas summas un varbūtējās piemaksas. Amatpersonu atstādināšana no amata vismaz uz izmeklēšanas un lietas apstākļu galīgas noskaidrošanas laiku, visticamāk, nav sagaidāma.