Cēsu rajonā teju visos novados trūcīgo personu skaits nav būtiski mainījies, vairākos novados tas pat sarucis. Tas nozīmē, ka bažām par nabadzības pieaugumu mūspusē pagaidām nav pamata.

Piemēram, Priekuļu novadā 2013.gadā trūcīgo skaits ir sarucis no 786 personām janvārī līdz 566 - decembrī. 2014.gada janvārī sociālā dienesta uzskaitē bijuši 635, bet februārī - 612 trūcīgie.

"Tas skaidrojams ar atkārtotu statusa piešķiršanu, piemēram, mūsu pašvaldībā divas reizes mācību gadā pieņemam iesniegumus par brīvpusdienu piešķiršanu. Parasti janvārī atkārtoti tiek vērtēta cilvēka atbilstība trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusam. Trūcīgo skaita pieaugums manāms arī apkures sezonas laikā. Daudzi piesākas dzīvokļu un malkas pabalstam," situāciju raksturo Priekuļu novada domes sociālā dienesta vadītāja Elita Rancāne.

Amatas novada Drabešu un Amatas pagasts sociālā darbiniece Ilva Pūpola atzīst, ka trūcīgo personu skaits sarūk. "To var redzēt pēc garantētā minimālā ienākumu līmeņa (GMI) pabalsta saņēmēju loka, kurš pēdējo divu gadu laikā samazinājies," stāsta Pūpola.

Līdzīgi arī Pārgaujas pašvaldībā trūcīgo skaits esot samazinājies, laikrakstam atklājusi sociālā dienesta vadītāja Anita Kalniņa. Ja 2013.gada sākumā tās bija 335 personas, tad šajā februārī - 205 personas.

Trūcīgo skaits pakāpeniski sarūk arī Raunas novadā. Pērn janvārī bijušas 259 trūcīgas personas, februārī - 253, bet decembrī - 173. Savukārt šajā februārī uzskaitē bijušas 183 trūcīgās personas, laikrakstam teikusi sociālās palīdzības organizatore Sandra Fišmeistere.

"Iemesli trūcīgo skaita sarukšanai varētu būt dažādi. Manuprāt, daudz izsaka tas, ka GMI pabalsts ir jāatstrādā. Starp šī pabalsta saņēmējiem galvenokārt ir tādi, kuri uzrāda ārsta zīmes par veselības stāvokli. Otrs iemesls varētu būt tas, ka novadā mainīja saistošos noteikumus, kas attiecas uz apkures pabalstu kārtību," norāda sociālās palīdzības organizatore.

Gandrīz nemainīga situācija ir Jaunpiebalgas novadā. Tur pērn janvārī trūcīgo statuss bijis 130, šogad 134 personām. Līdzīga statistika novērojama arī februārī - 128 personas. "Parasti trūcīgo statusu iegūst vieni un tie paši iedzīvotāji. Trūcīgo skaits parasti sarūk vasaras vidū, kad ir iespēja piepelnīties gadījuma darbos," teic Jaunpiebalgas novada sociālā dienesta vadītāja Līga Ābelniece.

Trūcīgiem palīdzību sniedz arī dažādas organizācijas. Cēsu kristiešu draudzes "Prieka vēsts" sociālajā centrā, kas atvērts trešdienās, ikreiz vēršas ap 30 cilvēku. "Ir redzams, ka šāda centra pastāvēšana ir vajadzīga. Iedzīvotāji te meklē drēbes, apavus un dažādus sadzīves priekšmetus, jautā pēc konkrētām lietām - bērnu ratiņiem un tamlīdzīgi," laikrastam teic centra vadītāja Anita Tīrone.

Trūcīgie cēsnieki dodas arī uz zupas virtuvi. Biedrības "Ģimenes centrs "Mūsu nākotne" valdes priekšsēdētāja Svetlana Gurska atzīmē, ka zupas virtuves klientiem šajā gadā pievienojušies daži jauni, tostarp Cēsu novada pašvaldības aģentūras "Sociālais dienests" klienti.