Ciklā "Džeza rudens Latgalē" izskanēs divi džeza mūzikas koncerti: Latgales vēstniecībā GORS uzstāsies Daumanta Kalniņa džeza kvintets un Sanktpēterburgas mūziķu apvienība "Parfenov's Sax Band".

Džeza mūzikas tradīcija Rēzeknē nav sveša - par to, ka latgaliešiem patīk džezs, ir bijusi iespēja pārliecināties vienmēr labi apmeklētajās Džeza dienās Rēzeknē, kas ik pa laikam norisinājās februārī.

"Pēc ilgāka pārtraukuma rēzekniešiem un pilsētas viesiem atkal būs iespēja ļauties apcerīgai noskaņai par aizvadīto vasaru un rudens krāsām dabā, klausoties džezu - mūziku, kas vienlaikus ir inteliģenta un viegla. Pie džeza atgriezīsimies jau šogad – 13. novembrī pie mums koncertēs divu "Grammy" mūzikas balvu laureāts Ērnijs Votss ar savu ansambli "Ernie Watts Quartet" no Amerikas Savienotajām Valstīm," stāsta Latgales vēstniecības GORS mākslinieciskās nodaļas vadītāja, komponiste Ilona Rupaine.

Daumanta Kalniņa džeza kvinteta koncerts notiks 26. septembrī plkst. 19 Mazajā zālē "Zīdaste". Programmā skanēs dziedātāja Stinga kompozīcijas, džeza standarti un Daumanta Kalniņa oriģinālkompozīcijas. Koncertā piedalīsies dziedātājs Daumants Kalniņš, Kristaps Vanadziņš (taustiņinstrumenti), Mārcis Auziņš (ģitāra) un Rūdolfs Dankfelds (sitaminstrumenti).

Daumants mācījies Rīgas Doma kora skolā, bijis Rīgas Doma zēnu kora solists. Viņa diskanta balss periods iemūžināts albumā "Klausies, spulgacīt". Pēc balss lūzuma Daumants Kalniņš solista ampluā piedalījies tādos uzvedumos kā Bernsteina "Vestsaidas stāsts", Šonberga "Nožēlojamie", Jāņa Ķirša "Klase" un "Futbols uz podestiem".

Patlaban Daumants studē obojas spēli un džeza dziedāšanu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, dzied Rīgas kamerkorī "Ave Sol", vada džeza kvintetu. Par Kvazimodo lomu Zigmara Liepiņa melodrāmas "Parīzes Dievmātes katedrāle" iestudējumā Latvijas Nacionālajā teātrī Daumants Kalniņš saņēmis "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Gada debija skatuves mākslā" un nominēts Lielajai mūzikas balvai 2012. gadā kategorijā "Gada debija".

Rudens krāsas saksofonu samtainajā izpildījumā 28. septembrī plkst. 19 Lielajā zālē uzburs Sanktpēterburgas mūziķu apvienība "Parfenov's Sax Band". Džeza ansambli "Parfenov's Sax Band" 1992. gada 12. aprīlī dibināja Nikolajs Parfenovs – bijušais rēzeknietis, kuru mūziķa gaitas aizvedušas uz Sanktpēterburgu. Nikolajs absolvējis Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolu un joprojām uztur draudzīgas attiecības ar daudziem vietējiem mūziķiem.

Parfenovs savulaik darbojies Krievijas estrādes leģendas Allas Pugačovas pavadošās grupas sastāvā. Nikolaja ansamblis "Parfenov's Sax Band" ieguvis starptautiskā džeza festivāla "Jazz Parnass" laureātu titulu, koncertējis Čehijas, Spānijas un Sanktpēterburgas koncertzālēs, kā arī citur. Grupas repertuārs ir dažāds, lielākā daļa skaņdarbu ir piemērs klasiskajam džezam un tā paveidiem: soulam, repam, fankam.