Domē ir saņemta KNAB vēstule, kurā norādīts - birojs pārbaudē konstatējis, ka būvniecības procesā nav ievēroti Ministru kabineta Vispārīgie būvnoteikumi. KNAB šauboties, vai paviljonam uzliktais jumta materiāls atbilst tam, kāds norādīts tehniskajā projektā.

Pašvaldībā informē, ka KNAB pieprasījis SIA "Skonto Būve", kas cēla puķu tirgu, iesniegt jumta seguma – patinēta vara - atbilstības deklarāciju, kā arī lūdzis Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) kā tirgus uzraudzības institūcijai pārbaudīt būvizstrādājuma atbilstību normatīvo aktu prasībām.

PTAC secinājis, ka SIA "Skonto Būve" iesniegtā dokumentācija nav uzskatāma par preces atbilstību apliecinošiem dokumentiem, tāpēc KNAB vērsies Rīgas domē, lūdzot to kā kapitāla daļu turētāju SIA "Rīgas nami" nodrošināt paviljona jumta seguma materiāla pārbaudi.

Citus likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pārkāpumus KNAB neesot konstatējis, uzsver domē.

Ievērojot vēstulē minēto, SIA "Rīgas nami" kapitāldaļu turētāja pārstāvis, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) licis uzņēmuma valdei nodrošināt ziedu paviljona jumta seguma materiāla ekspertīzi, par rezultātiem informējot KNAB un domi.

KNAB portālu "Delfi" informēja, ka Saktas puķu tirgus paviljona būvniecības pārbaudē konstatējis, ka jumta segumam izmantotais materiāls nav ierakstīts būvdarbu žurnālā atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, tādējādi radot šaubas par paviljona jumtam faktiski uzliktā materiāla atbilstību tehniskajā projektā noteiktajam patinētajam varam.

KNAB secinājis, ka būvnieku iesniegtie dokumenti neatbilst normatīvo aktu prasībām un rada šaubas par materiālu patieso izcelsmi. Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra atzinums apliecina, ka būvnieku iesniegtie dokumenti nav uzskatāmi par būvizstrādājuma atbilstību apliecinošiem dokumentiem.

Ņemot vērā pārbaudē konstatētos faktus, KNAB lūdzis Rīgas domei kā kapitāla daļu turētāju SIA "Rīgas nami" pārbaudīt, vai faktiski paviljonam uzliktais jumta seguma materiāls atbilst tehniskajā projektā noteiktajam, skaidroja KNAB.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka 2011.gadā renovētais Saktas puķu tirgus izceļas ar vērienīgām izmaksām. Stikloto paviljonu celtniecība izmaksājusi 2890 latus kvadrātmetrā, kamēr, piemēram, "Rīgas biržas" restaurācijas izmaksas bija 2430 lati kvadrātmetrā, vai Skrundas pils - 690 lati kvadrātmetrā.

Projekta pasūtītājs Rīgas domes uzņēmums "Rīgas nami" ar paveikto bija apmierināts, sakot, ka objekts esot unikāls, tāpēc arī tik dārgs. Savukārt KNAB sāka par to pārbaudi.