Atsevišķi vecāka gada gājuma pilsoņi izteica neapmierinātību ar nepilsoņu aktivitātēm, norādot, ka "mēs pie jūsu pieminekļa neejam". Kāda pilsone vairākkārt atkārtoja, ka neatbalsta pilsonības piešķiršanas "nulles variantu", aicinot nepilsoņus pilsonību iegūt, apgūstot latviešu valodu.

Nepilsoņi ziedus nolika bez papildus aktivitātēm. Viens no nepilsoņu pārstāvjiem attiecās sniegt komentārus.

Organizētāji izpildīja savu solījumu un pie Brīvības pieminekļa nolika balti sarkanu ziedu pušķi, kam bija piestiprināta lentīte ar uzrakstu "Aliens are coming!" ("Svešie nāk!") un "In EU we trust" ("Mēs ticam Eiropas Savienībai").

"Latvijas nepilsoņi, līdzīgi kā pilsoņi, aktīvi cīnījās par Latvijas neatkarību, tomēr valdošās politiskās elites darbības rezultātā šie cilvēki ir pilnībā diskriminēti savās sociālajās, ekonomiskajās un kultūras tiesībās un ir netaisnīgi kļuvuši par nepilsoņiem," iepriekš paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem vēstīja biedrība.

Biedrība norāda, ka šis simboliskais akts būšot pamats atcerēties, ka līdz pat šim laikam nav izpildīts 1990.gada 4.maija Latvijas PSR Augstākās Padomes deklarācijas "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu" 8.pants, kas nosaka garantēt Latvijas un citu valstu pilsoņiem, kas pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā, sociālās, ekonomiskās un kultūras tiesības, kā arī politiskās brīvības, kuras atbilst vispāratzītām starptautiskām cilvēktiesību normām.

"Tas pilnā mērā attiecināms uz tiem PSRS pilsoņiem, kuri izteiks vēlēšanos dzīvot Latvijā, nepieņemot tās pilsonību," uzsver biedrība.

Biedrības pārstāvji apgalvo, ka jau 22 gadus Latvijā pastāv nepilsoņu diskriminācijas prakse, un tāpēc šie cilvēki ir spiesti vērsties pēc atbalsta Eiropas varas institūcijās. Patlaban norisinās akcija "Aliens are coming!", kuras laikā nepilsoņi aktīvi sūta vēstules Eiropai ar prasību piešķirt viņiem vismaz balsstiesības pašvaldību vēlēšanās.

Pirmais redzamais nepilsoņu akcijas rezultāts jau esot redzams, un tas ir Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) komisāra mazākumtautību jautājumos Knuta Vollebeka vizīte Latvijā jau tuvākajā laikā. Pēc biedrības pārstāvju teiktā, Vollebeks centīsies pārliecināt Latvijas valdību par balsstiesību piešķiršanu Latvijas nepilsoņiem pašvaldību vēlēšanās jau 2013.gadā.

Kā ziņots, biedrība solīja sākt protesta kampaņu, kurā viens no tās posmiem varētu būt nepilsoņu parlamenta izveidošana.