Deglavs ir viens no latviešu romāna žanra pamatlicējiem, redaktors un izdevējs, ievērojams jaunlatviešu kustības dalībnieks. Savos darbos viņš aprakstīja Rīgas iedzīvotāju 19. gadsimta beigu ikdienas dzīvi, folkloru, tradīcijas un problēmas.

Tajos laikos Rīgā dominēja vācu kultūra un valoda; uz šī fona rakstnieks parāda, kā aizsākās un attīstījās latviešu inteliģence, kā Rīgā veidojās latviešu dzīves veids, kā aizsākās idejas par patstāvīgu latvisks tautu un tās kultūras vērtībām.


Romāns "Rīga" ir latviešu literatūras kulta klasika, un, kā asprātīgi pieminekļa atklāšanas ceremonijā atzīmēja Rīgas vicemērs Andris Ameriks, "ja rīdzinieka mājas plauktā nav romāns "Rīga", tad tas nav rīdzinieks".

Piemineklis ir uzstādīts skvērā uz Pērnavas, Valmieras un Deglava ielas stūra. Ielas nosaukums tika dots 1937.gadā par godu pašam rakstniekam, un skvērs atrodas pretī mājai, kurā rakstnieks īrēja dzīvokli periodā, kad strādāja pie sava romāna. Pats monuments ir iespaidīga daudzu figūru kompozīcija, kas ataino romāna personāžus un pašu autoru. Figūras ir izgatavotas no metāla sloksnēm, perforētām ar rakstiskiem burtiem, kas veido romāna fragmentus.

Vienlaicīgi ar pieminekli uz 25.mājas, kurā dzīvoja rakstnieks, tika atklāta arī memoriālā plāksne.

Pieminekļa "Rīdzinieki" autors – mūsdienu latviešu tēlnieks Ģirts Burvis, un šis viņa darbs noteikti ir attiecināms pie pilsētas formas labākajiem piemēriem gan Rīga, gan Latvijā. Piemineklis tapis ar AS "Rietumu Banka" atbalstu.