Domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs pirmdien pie grausta Marijas ielā 6 tikās ar tā īpašnieku pārstāvjiem un pārstāvjiem no Rīgas pilsētas Būvvaldes, Rīgas Austrumu izpilddirekcijas , kā arī Rīgas domes Satiksmes departamenta. Viņi sertificētu būvinženieru pavadībā apskatīja ēku ne tikai no ārpuses, bet arī no iekšpuses.

Amatpersonas secināja, ka pēdējās nedēļas laikā būtiski ir pasliktinājies ēkas  tehniskais stāvoklis, ir acīmredzami dekoratīvā sieta bojājumi,  ēkai ir brīva piekļuve.  Ēkai ir nomainīta klasifikācija graustu sarakstā un noteikts, ka īpašums ir "ar augstu   drošības apdraudējuma pakāpi apkārtējai sabiedrībai".

Īpašniekiem nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz 20. janvārim, uz ietvēm ēkas robežās jāuzstāda gājēju aizsargtuneli, kā arī jānodrošina ēkas konstrukciju tehniskā apsekošana un jāgarantē garāmgājēju drošība. Tehniskās apsekošanas atzinuma kopija un informācija par turpmāko tehnisko darbību būs jāiesniedz Īpašuma departamentā.

Tāpat īpašniekiem nāksies nomainīt dekoratīvo aizsarg sietu, pirms tam saskaņojot ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

Burovs norādīja - ja ēkas īpašnieks neveiks nepieciešamās darbības līdz 23. janvārim, departaments gatavos Rīgas domes lēmumu par būves  piespiedu sakārtošanu, kurš paredzēs pēc konservācijas  izdevumus piedzīt no ēkas kopīpašniekiem. 

Piecstāvu dzīvojamā ēka Marijas ielā 6 ir celta 1904.gadā pēc arhitekta Konstantīna Pēkšēna projekta. ēka ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis,  tā atrodas valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa Rīgas vēsturiskā centra teritorijā un vienlaicīgi UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas ,,Rīgas vēsturiskais centrs"  teritorijā. 

Jau ziņots, ka ēkas pārvaldnieks iepriekš atzina, ka par ēkas turpmāko likteni īpašniekam https://www.delfi.lv/news/national/riga/ipasniekiem-nav-nekadu-planu-par-rigas-galvena-grausta-likteni.d?id=42033976>nav nekādu īpašu plānu.

Graustam pašā Rīgas centrā, Marijas un Elizabetes ielas krustojumā, pagājušās ceturtdienas ziemas vētrā saplosīts dekoratīvais pārsegs, un tagad no drūpošā nama trešā stāva loga karājas vairāki koka gabali, apdraudot garāmgājēju drošību, vēstīja aģentūra LETA. Viens koka gabals trešdien dienas vidū ar skaļu troksni nogāzās kādai garāmgājējai pie kājām, bet pārējie dēļu gali joprojām bīstami svārstās ārā pa trešā stāva logu.

Ēkas dekoratīvo pārsegu jau iepriekš bojājis stiprais vējš, taču 27.decembra vētrā tas saplosīts pavisam. Ēkas īpašnieki to vēl nav nomainījuši vai salabojuši, tāpēc tas kā maiss plīvo pār garāmgājēju galvām.

Grausta vēsture aizsākas 2001.gada beigās Latgales priekšpilsētas izpilddirekcija informēja  Īpašuma departamentu, ka avārijas stāvoklī ir grausta Marijas ielā 6 stūra tornītis un  departaments nosūtīja brīdinājumu īpašniekiem. Kopš tā laika departaments ik pa laikam aizrāda īpašniekiem par ēkas stāvokli un aicina to sakārtot.