Pieteikumus dalībai konkursā iesniedza vairāk kā 45 pretendentu no dažādām Eiropas valstīm, bet izstrādāt RPT teritorijas attīstības apbūves metu tika uzaicināti 7 arhitektu biroji. Konkursa ietvaros arhitektu uzdevums bija izstrādāt apbūves ieceres metu teritorijas kompleksai attīstībai RPT teritorijā, kas atrodas uz pussalas starp Daugavas labo krastu un Andrejostu, tiešā Vecrīgas tuvumā un UNESCO Pasaules mantojumu sarakstā iekļautā Rīgas vēsturiskā centra aizsardzības zonā.

Žūrija par labāko atzina darbu ar devīzi ”RP 888”. Tā būtiska kvalitatīva īpašība ir objekta iesaiste pilsēttelpā, nodrošinot saikni Daugavmalas promenādei ar Andrejsalu. Tikpat nozīmīgs ir piedāvātais inovatīvais ostas viesnīcas apjoma, fasāžu un apgaismojuma risinājums.


”Jāatzīst, ka konkursa uzdevums bija visai komplicēts, jo kvalitatīva risinājuma sasniegšanai ir nepieciešams pārvaldīt ostas tehniskās funkcijas. Piedāvātie risinājumi demonstrēja plašu spektru no konceptuāliem līdz praktiskiem piedāvājumiem. Žūrijas komisija ar balsu vairākumu izvēlējās konceptuālāku risinājumu pretstatā praktiskākajiem, ar cerību, ka turpmākā attīstībā projekts var kļūt par pienesumu Rīgas publiskās telpas attīstībā,” raksturo žūrijas komisijas priekšsēdētājs un Rīgas pilsētas Būvvaldes pārstāvis Andis Cinis,.

Turpinot RPT teritorijas attīstības plānu, balstoties uz uzvarētāja risinājumu, tiks aprēķinātas nepieciešamajām investīcijas un piesaistīti investors teritorijas attīstībai.

”Rīgas pasažieru termināls” mērķis ir projektu īstenot iespējami drīz, lai attīstītu pakalpojumus un būtiski uzlabotu pasažieru apkalpošanas un pilsētvides kvalitāti. Projekta īstenošana būtu uzsākama sākotnēji sadarbojoties ar Rīgas pilsētu pārceļot Eksporta ielu un izveidojot nepieciešamo pilsētas infrastruktūru un transporta tīklu, kas ļautu Rīgai attīstīties par pasažieriem draudzīgu un pievilcīgu ostas pilsētu.

Rīgas pasažieru termināls ir intensīvs un pilsētai ļoti būtisks transporta un cilvēku plūsmu pārvietošanās mezgls, kas vidēji gadā apkalpo ap vienu miljonu pasažieru. Andrejostas akvatorijā izvietotas jahtu piestātnes un peldošie pontoni kopskaitā 150 vietām.