Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) ceturtdien, tiekoties ar Igaunijas enerģētikas uzņēmuma "Enefit" valdes priekšsēdētāju Aivaru Tihanu un rīkotājdirektoru Jāni Betheru, pārrunāja sadarbības iespējas, portālu "Delfi" informēja domē.

Pārrunāta iespēja piedāvāt alternatīvo energopiegādātāju pakalpojumus ne tikai uzņēmumiem, bet arī mājsaimniecībām, piemēram, izmantojot kā starpnieku pašvaldības uzņēmumu "Rīgas namu pārvaldnieks", kas nesen tika izveidots, apvienojot 15 pašvaldības namu pārvaldes.

Mēra pārstāve Anna Kononova portālam "Delfi" atzina, ka šīs iespēja ir tikai "idejas līmenī" un "Rīgas Namu pārvaldnieks" varētu izpētīt, vai tas juridiski iespējams un vai tas būtu lietderīgi. Viņa norādīja, ka mājsaimniecības pa vienai nevarētu izvēlēties alternatīvo elektrības piegādātāju, jo tas būtu tehniski un juridiski sarežģīti, bet namu apsaimniekotājs varētu izvērtēt iespēju slēgt līgumu par visu māju.

Ar Igaunijas uzņēmuma pārstāvjiem tika spriests par viņu prognozēm, kā varētu samazināties energokompāniju piedāvātie tarifi konkursu rezultātā, jo šis uzņēmums potenciāli varētu piedalīties pašvaldības uzņēmumu iepirkumos kā viens no pretendentiem.

Rīgas pašvaldība meklē iespējas iegadāties elektroenerģiju savu uzņēmumu vajadzībām par iespējami zemākiem tarifiem. Lai to panāktu, uzņēmumi rīko konkursus. Aģentūra "Rīgas gaisma" šādu konkursu plāno izsludināt jau nākamajā nedēļā. Rīgas apgaismošanai gadā pašlaik tiek iztērēti gandrīz divi miljoni latu. Iepērkot elektroenerģiju no VAS "Latvenergo" saskaņā ar jaunajiem, paaugstinātajiem tarifiem, šī summa pieaugtu par apmēram 45%.

Rīgas pašvaldības AS "Rīgas centrāltirgus" jau kopš pagājušā gada iepērk elektroenerģiju no Igaunijas uzņēmuma "Enefit", kas uzvarēja iepirkumā, piedāvājot par 10% zemākas cenas.