Komitejas priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC) sacīja, ka jautājums par to, ka birojs jāsaglabā, tāpat jau esot "skaidrs kā diena", tāpēc par to balsot neesot jēgas. Opozīcijas deputāta Olafa Pulka (V) priekšlikumu konkrēti formulēt komitejas nostāju par biroja saglabāšanu, pieļaujot, ka tā funkcijas būtu precizējamas, koalīcijas deputāti neatbalstīja. Komitejas priekšsēdētājs Sergejs Zaļetajevs (SC) savukārt ierosināja paust atbalstu ar Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) rīkojumu izveidotajai darba grupai, kas sagatavo priekšlikumus Pilsētas arhitekta biroja turpmākajai darbībai. Darba grupas pārstāvji uzskata, ka birojs ir jāsaglabā.

Opozīcijas deputāti uzskata, ka, izvairoties no konkrētas nostājas formulēšanas, skaidri pasakot, ka Rīgas arhitekta birojs jāsaglabā, Rīgas dome gatavo sev atkāpšanās ceļu, lai pašvaldības aģentūru tik un tā varētu likvidēt, kaut arī Latvijas Arhitektu savienībai un sabiedrībai tā stāsta ko citu.

Komiteja šodien noraidīja arī Rīgas pilsētas arhitekta biroja bijušā vadītāja Jāņa Dripes sagatavoto darba plānu 2011.gadam. Biroja direktora pienākumu izpildītāja Regīna Bula sacīja, ka birojs šogad arī pēc līguma nepagarināšanas ar Dripi turpina darboties ierastajā kārtībā - šajā gadā notikušas jau trīs arhitektu kolēģijas sēdes un 26.maijā plānota ceturtā, tāpēc viņa aicināja apstiprināt darba plānu, paredzot, ka tajā pieļaujamas izmaiņas, kad pašvaldībā būs precizēts aģentūras statuss un funkcijas.

Zaļetajevs ierosināja darba plānu neapstiprināt, kamēr arhitekta birojam nebūs atrasts jauns vadītājs. Konkursu uz šo amatu būs iespējams izsludināt tikai tad, kad dome būs vienojusies par biroja statusu un funkcijām, taču darba grupai un Latvijas Arhitektu savienībai dots laiks priekšlikumus izstrādāt līdz 17.jūnijam.

aļetajevs ierosināja darba plānu neapstiprināt, kamēr arhitekta birojam nebūs atrasts jauns vadītājs. Konkursu uz šo amatu būs iespējams izsludināt tikai tad, kad dome būs vienojusies par biroja statusu un funkcijām, taču darba grupai un Latvijas Arhitektu savienībai dots laiks priekšlikumus izstrādāt līdz 17.jūnijam. Zaļetajevs uzsvēra, ka darba plāna apstiprināšanu nepieciešams atlikt, kamēr darba grupa sniegs savus priekšlikumus par arhitekta biroja funkcijām un uzdevumiem.

Opozīcijas deputāti uzskata, ka SC Rīgas domes deputāti tādējādi sabiedrībai apliecina, ka Rīgas pilsētai arhitekts nav vajadzīgs un šāda rīcība norāda, ka domes amatpersonas grasās likvidēt Rīgas pilsētas arhitekta biroju. Opozīcijā esošās partijas "Vienotība" deputāti ir pārliecināti, ka patiesais arhitekta biroja likvidēšanas iemesls ir Jāņa Dripes nostāja zonējumu maiņai Rīgas pilsētā, iebildumi pret "mega debesskrāpju" uzsliešanu Rīgā un nepakļāvība citu domes vadības projektu realizēšanai.

Uz Bulas jautājumu, pēc kāda plāna arhitektu birojam vajadzētu turpināt strādāt, ja pašreizējā versija pat kā pagaidu variants netiek apstiprināta, Zaļetajevs neatbildēja, savukārt ar koalīcijas deputātu balsu pārsvaru tika pieņemts lēmums plānu nevirzīt apstiprināšanai domes sēdē.

Komiteja akceptēja un virzīja apstiprināšanai domē vienīgi arhitekta biroja 2010.gada pārskatu.

Jau ziņots, ka 28.februārī beidzās piecus gadus ilgais darba līgums ar arhitektu Dripi un pašvaldība to nav pagarinājusi.

Komentējot līguma nepagarināšanas iemeslus, Ušakovs izteicis pieļāvumu, ka birokrātijas samazināšanas nolūkā "Rīgas pilsētas arhitekta biroju" varētu likvidēt pavisam un tā funkcijas deleģēt Pilsētas attīstības departamentam. Vairākas organizācijas, tajā skaitā UNESCO pārstāvji un arhitekti no Igaunijas, kā arī valsts amatpersonas izteikušas Ušakovam aicinājumu saglabāt arhitekta biroju un atjaunot amatā Dripi. Tomēr šī jautājuma risināšana domē līdz šim tikusi ilgstoši novilcināta.

Pilsētas attīstības komitejā šodien diskutēja gan par to, ka arhitekta biroja funkcijas būtu paplašināmas, nosakot atbildību arī par pilsētas zaļās zonas plānošanu un veidošanu, gan arī pārrunāta iecere arhitektiem piešķirt veto tiesības būvniecības projektu apstiprināšanas kārtībā. Domes koalīcijas politiķi vārdiski pauduši atbalstu šīm idejām, taču joprojām izvairījās oficiāli apliecināt, ka arhitekta birojs jāsaglabā.