Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Gaisa un ūdens aizsardzības nodaļas speciālists Jānis Klepers skaidroja, ka visbiežāk piesārņojuma koncentrācija ir augsta stabilo laika apstākļu un nelielā vēja dēļ, kad viss autotransporta, apkures, saimnieciskās darbības radītais gaisa piesārņojums uzkrājās pilsētā vairākas dienas pēc kārtas.

Eiropas Komisija (EK) pirms mēneša pārmeta Latvijai Eiropas Savienības (ES) gaisa kvalitātes noteikumu neievērošanu, uzsverot, ka Latvijai tiek doti divi mēneši vajadzīgo pasākumu veikšanai, pretējā gadījumā komisija var iesniegt lietu ES Tiesā.

Soda nauda šādā gadījumā var sasniegt pat pusmiljonu eiro, norādīja Klepers. Ja atlikušā mēneša laikā Latvijai neizdosies pārliecināt EK par to, ka tiek veikti nopietni pasākumi gaisa kvalitātes uzlabošanai, minimālā soda nauda, kas tiks piemērota Latvijai, ir 75 000 eiro, savukārt kavējuma nauda noteikta no 493 līdz pat 29 568 eiro par katru kavējuma dienu kopš sprieduma pasludināšanas, līdz pārkāpums tiks pilnībā novērsts.

Pirmo brīdinājuma vēstuli par cieto daļiņu pārsniegumiem Rīgā EK nosūtījusi 2010.gada 29.janvārī. Atbildes vēstulē 31.martā Latvija solīja veikt virkni pasākumu, kas palīdzētu uzlabot esošo gaisa kvalitātes stāvokli, taču tie netika pildīti, jo nepieciešamajiem pasākumiem netika piešķirts finansējums.

30.septembrī Eiropas Komisija atkārtoti nosūtījusi formālu paziņojumu, norādot, ka Latvijas Republika nav izpildījusi savas saistības saskaņā ar Eiropas direktīvām, un aicinot izstrādāt un īstenot atjaunotu rīcības programmu gaisa kvalitātes uzlabošanai, ar kuras palīdzību līdz 2011.gada 11.jūnijam tiktu sasniegti uzlabojumi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicinājusi Rīgas domi steidzami izstrādāt jaunu rīcības programmu laika posmam no 2010. līdz 2015.gadam vai arī aktualizēt programmu, kas tika izstrādāta laikam no 2004. līdz 2009.gadam.

Pašreiz piesārņojuma novēršana ir sarežģīta, jo pilsētā vēl nav nokusis sniegs, taču ielu malas ir pilnas ar smiltīm un sāli. Intensīvas satiksmes un mierīgu laika apstākļu dēļ putekļu koncentrācija gaisā ir paaugstināta. Iestājoties saulainam pavasarim un sausākam laikam, gaisa kvalitāte Rīgā atkal pasliktināsies ne tikai ceļu tīrības, dabisko apstākļu, satiksmes un automašīnu izplūdes gāzu dēļ, bet arī cilvēku rīcības dēļ, tradicionāli dedzinot kūlu un pērnā gada lapas.

Lielu ietekmi uz PM robežlielumiem Rīgā atstāj sāls un smilšu kaisīšana uz ceļiem ziemas periodā, gaisa kvalitāti negatīvi ietekmē arī transportlīdzekļu stāvoklis valstī - novecojuši dīzeļdzinēji un slikti noregulēti benzīna dzinēji. Tikai vienu piesārņojuma normu pārsniegumu izraisījuši ārēji apstākļi - pērn augustā gaisa kvalitāti Rīgā ietekmējuši mežu ugunsgrēki Maskavā un tās apkārtnē.

Klepers norādīja, ka šobrīd Rīgas domes Satiksmes departamentā tiek izstrādāta jauna programma, kā cīnīties ar gaisa piesārņojumu. Tas paredz sakopt ielu apmales, kad nokusīs sniegs, bet vasarā laistīt ielas.