Laikraksts norāda, ka naftas termināļiem tuvajos Tvaika ielas namos mītošajiem astmatiķiem šķiet, ka viņu te ir nedabiski daudz, dzīvokļus ir neiespējami pārdot, un pagājušajās brīvdienās atkal smirdējis tā, ka elpu sitis ciet.

Sūdzības saņēma arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kura palīdzība izpaudusies ieteikuma formā: "Tur tagad notiek pārsūknēšana, pacietieties līdz pieciem" laikrakstam norāda Tvaika ielas 50. nama iemītniece Lilija, arī astmatiķe.

Pēc tam, kad pavasarī pēc daudzu gadu ignorēšanas termināļu smakošanas problēmai pievērsās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un pašvaldība, ir notikusi liela runāšana, solīšana, mainījies arī smakošanas grafiks. Tagad kodīgais smārds intensīvāk jūtams tieši brīvdienās, bet tas iedzīvotājus laimīgākus nav padarījis, secina laikraksts.

Sarkandaugavas iedzīvotāju kopienas pārstāve Natālija Mazure-Siliņa laikrakstam apstiprinājusi, ka situācija nav būtiski uzlabojusies: "Tagad ekoloģiskais terors notiek tieši brīvdienās." Iedzīvotāji gatavojas vēlreiz vērsties pie VARAM. Tiek apspriesta arī vēršanās pie Valsts prezidenta, un tas varētu būt pēdējais formālais solis pirms termināļu sūdzēšanas tiesā.

VARAM juridiskās padomnieces Ingas Antānes sniegtais skaidrojums Neatkarīgajai liecina, ka "kvalitatīvas diskusijas uzturēšana sabiedrībā par šiem jautājumiem" tomēr nav vienīgais veikums iedzīvotāju labā. Valsts vides dienests nupat ir saņēmis piecas mobilās laboratorijas gaisa paraugu ņemšanai, savukārt, lai tās arī kāds lietotu, ministrija valsts budžeta grozījumos pieprasījusi papildu līdzekļus.

Nauda vajadzīga, lai samaksātu vides ekspertiem par darbu ārpus oficiālā darba laika, ko termināļu radītās smakas ignorē, un arī datoru iegādei. Pretējā gadījumā nav, kur rēķināt smaku un izmešu lielumus. Ministrija vēsta arī par vairākiem papīra darbiem, kas nākotnē varētu mazināt smakošanas intensitāti. Savukārt Rīgas domē tiek skaitīts, cik izmaksātu naftas termināļu problēmu iekļaušana rīcības programmā gaisa piesārņojuma samazināšanai, noskaidrojis laikraksts.