Velo nedēļu atklās svētdien ar sezonas atklāšanas braucienu Doma laukums – Mežaparks. Pasākums plkst.11.00 tiks atklāts Doma laukumā un tajā aicināts piedalīties ikviens velobraucējs, lai policijas pavadībā kopīgā braucienā dotos uz Mežaparku, kur notiks dažādi Veselības dienai veltīti pasākumi. Pasākuma ietvaros notiks dažādas prezentācijas, koncerti un paraugdemonstrējumi. Profesionāļi un treneri dalīsies pieredzē par aktīvu atpūtu un sportu. Pasākuma gaitā portāls "ziedot.lv" organizēs arī sporta inventāra maiņas un ziedošanas akciju.

Velo nedēļas ietvaros notiks gan sportiskas un azartiskas velo aktivitātes, piemēram, velo polo, velo sprints, velo ruļļu cīņas, velo orientēšanās, gan intelektuālas aktivitātes, piemēram, velo filmu vakari un velo aktīvistu un pilsētas plānotāju diskusija, gan arī izklaidējošas aktivitātes, piemēram, velo disko.

Nedēļa noslēgsies ar Rīgas Tvīda braucienu jeb retro velosipēdu un tērpu parādi 7.maijā Rīgas ielās, kura laikā atklās arī veloceliņu Rīga-Berģi. Tvīda brauciens (Tweed run) ir neformāla velokultūras kustība, kuras galvenā tradīcija ir divriteņu un īpašo retro tērpu parāde. Pirmais šāds brauciens notika Londonā 2009. gadā. Tas guva lielu atzinību un vēlāk strauji izplatījies visā pasaulē.

"Šīs nedēļas mērķis ir parādīt Rīgas iedzīvotājiem, cik daudzveidīga un plaša ir velo kultūra un velosipēdu izmantošana pilsētā, ieinteresēt cilvēkus pievienoties ikdienas velo braucēju pulkam un veicināt labākas attiecības velosipēdistiem savā starpā un sadarbībā ar citiem," skaidro Ērenpreiss velosipēdu darbnīcas vadītājs Toms Ērenpreiss. "Vienalga - sporta, kalnu, pilsētas velosipēds, ērmritenis vai cits velosipēds, mēs visi esam vienlīdzīgi ceļu satiksmes dalībnieki un apvienojušies, lai nedēļas garumā iepazīstinātu cilvēkus ar dažādām velo izklaidēm," norāda veloaktīvists.

"Mēs nereti meklējam iemeslus kādēļ nebraukt ar velosipēdu, bet labāk būtu uzskaitīt iemeslus, kādēļ braukt, jo tādu ir daudz vairāk. Turklāt papildus personīgiem ieguvumiem iegūst arī pilsēta - mazinās sastrēgumi un piesārņojums. Tādēļ Rīgas Dome katru gadu iegulda līdzekļus, lai maz pamazām attīstītu velo infrastruktūru Rīgā. Arī šogad Rīgas Velonedēļas laikā tiks atklāts jauns velo celiņš Rīga - Berģi un Dome atbalsta visas Rīgas Velonedēļas aktivitātes," komentē Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Akcijas organizētāji norāda, ka 66% Latvijas iedzīvotāju ir velosipēds, bet vēl 19% to šogad plāno iegādāties. Aprīļa dati no Ērenpreiss velosipēdu darbnīcas veiktās aptaujas liecina, ka divām trešdaļām jeb 66% iedzīvotāju ir savs velosipēds un puse no trešdaļas, kam nav velosipēds, to plāno šogad iegādāties.

Vairākums iedzīvotāju velo braukšanas sezonu atklāj aprīlī (36,3%) vai maijā (17,9%). Taču lielākā daļa cilvēku atzīst, ka reti pārvietojas ar velosipēdu pa pilsētu (40,4%) vai to nedara vispār (32,7%) un gandrīz puse jeb 48,2% min, ka velo braukšanas kultūra maz tiek veicināta, velosipēdistiem reti tiek rīkoti pasākumi. 29,3% aptaujāto atzīst, ka visi pasākumi, kas tiek rīkoti velosipēdistiem ir pārsvarā orientēti uz sporta velosipēdiem vai sacensībām.

Aptauja ir veikta aprīlī pēc Ērenpreiss velosipēdu darbnīcas pasūtījuma, izmantojot www.visidati.lv servisu, piesaistot vairāk kā 400 respondentus no visas Latvijas vecumā no 18-59 gadiem.