Valdība lēma papildināt Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības noteikumu prasības, kas jāievēro RVC kultūrvēsturiskās vides izmantošanai nosakot konkrētus laika, vietas un mēroga kritērijus.

Iepriekš kultūras ministre Sarmīte Ēlerte pauda sašutumu par atrakcijas parku Esplanādē. "Atrakciju iekārtas jeb balagāns, kas pēdējos mēnešos parādījies te Līvu laukumā, te Esplanādē, kur dažus soļus no Raiņa pieminekļa sadēstītas vidi degradējošas pagaidu būves ir pilnīgā pretrunā ar galvaspilsētai piešķirto UNESCO Pasaules mantojuma vietas statusu, Rīgas vēsturisko tēlu un mantojumu" uzskata ministre.

Valdības pieņemtie grozījumi noteikumos paredz, ka Rīgā Daugavas labā krasta krastmala teritorijā starp Dzelzceļa tiltu un Vanšu tiltu būs aizliegta ar publiskiem pasākumiem saistīta publiskās ārtelpas pārveidošana, uzstādot kultūrvēsturiskās vides kontekstam mēroga, formas un vidē dominējošā kolorīta ziņā neatbilstošas konstrukcijas, kas bojā RVC kultūrvēsturiskās vērtības vai negatīvi ietekmē kultūrvēsturisko vidi, traucējot kultūrvēsturisko vērtību uztveri.

Valdība arī papildināja normu par kultūrvēsturiskās vides būtiskiem pārveidojumiem. Par tādu tiks uzskatīta arī ar publiskiem pasākumiem saistītu par 10 metriem augstāku īslaicīgu konstrukciju uzstādīšana publiskajā ārtelpā uz laiku ilgāk par piecām dienām. Tas neatteiksies uz konstrukcijām, kas paredzētas preču pārdošanai publisko pasākumu laikā, kā arī pārvietojamām skatuvēm.

Ievērojot iepriekš minētās prasības, publiskiem pasākumiem Rīgā starp Dzelzceļa tiltu un Vanšu tiltu ārtelpu varēs pārveidot vien tad, ja būs saņemts Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) pozitīvs atzinums. Inspekcijai motivēts atzinums pēc Rīgas pilsētas pašvaldības atbildīgās institūcijas lūguma būs jāsniedz ne vēlāk kā četru darba dienu laikā.

KM norāda, ka normatīvā akta grozījumu mērķis ir nodrošināt RVC publiskās ārtelpas pārveidojumu kvalitāti, kā arī nepieļaut kultūrvēsturisko vidi degradējošu publiskās ārtelpas pārveidi.

Noteikumu projekts izstrādāts, ņemot vērā ar publisko pasākumu norisi saistītu vides pārveidojumu ietekmi uz RVC publisko ārtelpu un citām RVC kultūrvēsturiskajām vērtībām, kas konstatēta, darbojoties atrakciju iekārtām 2010.gada decembrī Līvu laukumā, kā arī Esplanādē 2011.gada martā un aprīlī.