Trešdien Pilsētas attīstības komitejas sēdē, pēc opozīcijas aicinājuma, deputātus ar sevi iepazīstināja jaunieceltais Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs, mazpazīstamais Jansons, kurš šīs struktūras vadību uzņēmās pērnā gada nogalē, kaut arī departamentā nebija nostrādājis pat mēnesi.

Pirms tam Jansons pašvaldības institūcijās nav strādājis, viņam nav arī iepriekšējās pieredzes un izglītības ne pilsētplānošanas, ne arhitektūras, ne būvniecības jomā. 2010.gada 1.decembrī Jansons kļuva par vienu no Pilsētas attīstības departamenta direktora vietniekiem, turklāt pats direktora vietnieka amats arī izveidots tikai decembra sākumā.

Jau sēdes sākumā komitejas vadītājs Zaļetajevs deputātiem ieteica iepazīstināšanai ar Jansonu un viņa iztaujāšanai veltīt ne ilgāk kā 15 minūtes. Pret to iebilda opozīcijas deputāti, tādēļ domnieki nobalsoja, ar balsu vairākumu nosakot sarunas ierobežojumu 15 minūtes. Iepazīstināšanas gaitā Jansons par sevi un iepriekšējo pieredzi informēja aptuveni pusotru minūti, pēc tam sāka stāstīt par Pilsētas attīstības departamenta vēsturi un to, ar ko departaments plāno nodarboties tuvākajā laikā, runas noslēgumā piebilstot: "Izskatās, ka viss būs labi."

Jaunieceltais Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jansons, kurš izglītojies ekonomikas jomā, līdz šim esot vadījis tikai privātas struktūras saistībā ar ražošanu, īpašumu attīstību, strādājis bankā, virzījis ar atjaunojamo enerģiju saistītus projektus Eiropas struktūrfondu finansējuma piesaistei.

Jansons pauda, ka esot paguvis piedalīties arī šī gada departamenta budžeta izstrādē. Uz opozīcijas pārstāvja, partijas "Jaunais laiks" (JL) Rīgas domes frakcijas priekšsēdētāja vietnieka Olafa Pulka norādīto, ka budžets ticis izstrādāts vēl vairākus mēnešus pirms Jansona stāšanās direktora vietnieka amatā, Pilsētas attīstības departamenta vadītājs norādīja, ka "pēdējās izmaiņas budžetā bijušas 14.decembrī".

Pulks arī norādīja, ka speciāli Jansonam izveidotajam direktora vietnieka amatam, kuru tagad ieņem iepriekšējais Pilsētas attīstības direktora pienākumu izpildītājs Gvido Princis, saskaņā ar departamenta struktūras shēmu nemaz neesot padoto darbinieku. Jansons pauda nožēlu un solīja, ka šī shēma tikšot mainīta. Patlaban viņš ar Princi esot vienojies par savstarpēju pārraudzības jomu sadalījumu - Jansona pārziņā ir ar ekonomiku saistītie jautājumi, Prinča - ar pilsētplānošanu saistītie jautājumi.

Jansons uzskata, ka viņš direktora pienākumu izpildītāja amatā iecelts tādēļ, ka departamentā esot vajadzīgs skatījums "no malas", kā arī turpmāk vadītājam esot īpaši jāstrādā ar institūcijas ekonomisko pusi. Uz Pulka jautājumu, kā tieši Jansons nokļuvis departamentā - vai gājis pa Līvu laukumu un negaidot ticis uzaicināts, Jansons atbildēja, ka situācija arī apmēram bijusi tuvu tam.

Pulks pārmeta, ka pašvaldības dokumentu elektroniskajā vietnē "eportfelis" pirms komitejas sēdes nav bijuši iekļauti nekādi materiāli par Jansona iepriekšējo darba pieredzi, izglītību, kā arī Rīgas mēra Nila Ušakova (JL) pamatojumu Jansona iecelšanai par departamenta vadītāju, lai deputāti varētu pilnvērtīgi iepazīties ar situāciju. Tāpat opozīcijas domnieks pauda neizpratni, kāpēc par departamenta vadītāju nav iecelts neviens no pārējiem ilggadējiem tā direktora vietniekiem Ilze Purmale vai Ilgvars Francis.

Pēc 15 minūšu īsā laikā, ko domnieki atvēlēja Jansona iztaujāšanai, Zaļetajevs vairs neļāva uzdot jautājumus Jansonam, norādot - esot cerējis, ka Pulks jautāšot Pilsētas attīstības departamenta vadītājam par nākotnes redzējumu saistībā ar viņa vadīto departamentu.

JL Rīgas domes frakcijas vadītājs Edgars Jaunups Zaļetajevam norādīja, ka domē ir ne tikai jauns Pilsētas attīstības departamenta vadītājs, bet arī pats komitejas vadītājs Zaļetajevs amatā ir neilgu laiku, kurš vēl neesot iepazinies ar pašvaldības nolikumu un tādēļ nezinot, ka deputātiem tiesības uzdot tādus jautājumus, kādus tie vēlas.

"Jūs esat tagad kā tēva vietā Jansonam - uztraucaties, ka viņš nevarēs atbildēt uz deputātu jautājumiem, tādēļ neļaujat tos uzdot," Jaunups sacīja Zaļetajevam. Pēc šī jautājuma izskatīšanas opozīcija sēdi pameta, ierosinot pārējiem komitejas locekļiem - partiju bloka "SC-LPP/LC" pārstāvjiem - turpmāk komitejas sēdes rīkot savu frakciju telpās, jo opozīcijas klātbūtnei sēdēs neesot jēgas.

Trešdien komitejas sēde bija īpaši īsa - lai gan parasti tā ir stundu vai pat divas stundas gara, šorīt tā kopumā ilga tikai nepilnas 30 minūtes -, arī izskatāmie jautājumi bija tikai trīs, kurus deputāti atbalstīja bez jebkādām diskusijām.

Pulks norādīja, ka deputātu iepazīstināšana ar mazpazīstamo Jansonu, kas nu vada Pilsētas attīstības departamentu, ir īpaši svarīga tādēļ, ka departamenta direktoru amatā jāapstiprina domei. Ņemot vērā, ka patlaban Pilsētas attīstības departamentā iespējams iecelt tikai direktora pienākumu izpildītāju, kam domes lēmums nav nepieciešams, būtu svarīgi zināt šī amata veicēja iepriekšējo pieredzi, izglītību un to, kādēļ tieši šis cilvēks izraudzīts vadīt šo pašvaldības institūciju.

"Var jau būt, ka Jansons ir labs cilvēks, bet tāpēc domniekiem par viņu jāuzzina," sacīja Pulks. Viņš neatceroties gadījumu pēdējo sešu gadu laikā, kopš viņš ir domes deputāts, kādā komitejā būtu noteikts laika ierobežojums kāda jautājuma izskatīšanai.

No 2010.gada 31.decembra Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumus pilda mazpazīstamais Jansons, kas pirms tam nepilnu mēnesi bija viens no departamenta direktora vietniekiem. Uzņēmuma vadības maiņa pamatota ar to, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Ušakovs (SC) 2010.gada nogalē esot saņēmis iepriekšējā departamenta direktora pienākumu izpildītāja Prinča iesniegumu ar lūgumu atbrīvot viņu no amata. Princis turpina strādāt departamentā, pildot direktora vietnieka pienākumus.

Jansons ir guvis darba pieredzi, strādājot projektēšanas uzņēmumos. Kopš 2007.gada viņš ir bijis valdes priekšsēdētājs SIA "JPartners", kas nodarbojas ar elektroenerģijas projektu attīstīšanu, biznesa konsultācijām un projektu vadību. Pirms tam, kopš 2003.gada, viņš ir bijis valdes loceklis SIA "Linsons Partners", nodarbojoties ar nekustamo īpašumu projektu attīstīšanu.

Jaunais Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs ir ieguvis maģistra grādu ekonomikā Latvijas Universitātes Ekonomikas un biznesa vadības fakultātē Finanšu un kredītu studiju programmā, no 2006.gada līdz 2008.gadam studējis Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas fakultātes Uzņēmējdarbības un vadīšanas studiju programmas Būvuzņēmējdarbības ekonomikas un organizēšanas virziena doktorantūrā.

Jansons, tāpat kā Princis, Pilsētas attīstības departamentā ir direktora pienākumu izpildītājs, jo iepriekšējais departamenta direktors, arhitekts Pēteris Strancis apsūdzēts tā dēvētajā Rīgas domes amatpersonu kukuļņemšanas lietā, un līdz sprieduma pasludināšanai viņa vietā nav iespējams iecelt citu direktoru. Līdz ar Stranci šajā lietā uz apsūdzēto sola ir nonācis arī viņa priekšgājējs Pilsētas attīstības departamenta direktora amatā Vilnis Štrams.