Šogad Lielajai talkai pieteiktas 1453 talkošanas vietas jeb par 103 vietām vairāk nekā pērn. "Protams, visvairāk talkošanas vietu reģistrēts Rīgā - pavisam 144 vietas, taču ievērojams skaits sakopšanas aktivitāšu tāpat notiks arī Talsos, Dobelē un Ogrē," teic Lielās talkas mediju koordinatore Zaiga Puškina.

Ar organizētajām talkošanas vietām Latvijas novados ikviens var iepazīties Lielās talkas mājaslapā www.talkas.lv izvietotajā kartē, kur arī norādīti talku atbildīgo personu kontakttālruņi.

Sestdien Latvijā pieturēsies talkošanai piemēroti laikapstākļi - būs sauss un saulains laiks. Dienas laikā termometra stabiņš sasniegs +15...+20 grādu atzīmes, vien piekrastes rajonos, vējam pūšot no akvatorijas puses, būs vēsāks.

Talciniekiem jātērpjas atbilstošā apģērbā. Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti iesaka: uzsākot talkošanu, novērtēt vidi, kurā sakopšanas darbi paredzēti.

Lai nesavainotos, uzmanīgi jārīkojas ar talkas inventāru un nezināmas izcelsmes atkritumiem, kā, piemēram, šļircēm, stikla lauskām. Talcinieki mudināti, strādājot ar tehniku, lietot aizsargbrilles, vācot zarus, lapas un atkritumus - strādāt cimdos.

Speciālisti arī atgādina, ka atsākusies ērču aktivitāte, tāpēc, uzturoties mežā, krūmainās vietās, pļavās, apģērbs jāpielāgo tā, lai tās nevarētu pakļūt zem drēbēm. Bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūzi vai kreklu jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt cepuri vai lakatu.

Valsts prezidents Andris Bērziņš šogad Lielajā talkā piedalīties dodas uz Tūju, kur kopā ar Kanādas ārlietu ministru Džonu Bērdu stādīs mežu Baltijas jūras krastā. Talka noritēs ar "Latvijas Valsts meži" līdzdalību.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis ar karavīriem piedalīsies talkošanā Nāves salā Ķekavas novadā. Te atrodas 1. pasaules kara kauju un Brīvības cīņu atcerei veltītais piemineklis, kuram pēc trim mēnešiem atzīmēs 90.gadskārtu. Lielajai talkai Nāves salā Nacionālie bruņotie spēki pieteikuši ap 60 cilvēku.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš kopā ar ap 100 ministrijas darbiniekiem dosies uz Dikļiem, lai savu roku pieliktu topošās dabas koncertzāles apkārtnes sakopšanā. Kocēnu novada Dikļos 1.jūnijā noritēs vērienīgais latviešu Dziedāšanas svētku 150.gadskārtai veltītais pasākums.

Svarīgi! Talkotājiem savāktos atkritumus jāvāc Lielās talkas sarkanās krāsas maisos. Citas krāsas maisus talkas rīkotāji uz izgāztuvēm nenogādās. Latvijas pašvaldībās jau piegādāti ap 500 000 Lielā talkas maisu, no kuriem piepildītie no talkošanas vietām tiks savākti trīs nedēļu laikā.