Projekts tiek realizēts sadarbībā ar Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāti (LU ĢZZF).

Eiropas ekspedīcijā dzīļu atklājēji par minerālūdens simbolu izvēlējās vienu no dziļākajiem un senākajiem Latvijā dabīgajiem minerālūdeņiem, kura ūdeni, balstoties uz Baltijā veiktajiem pazemes ūdens izotopu pētījumiem un hidroģeoloģiskās modelēšanas rezultātiem, veido nokrišņi, kas visdrīzāk infiltrējušies Baltijas Ziemeļu daļā pirms aptuveni 20 000 gadiem, vēl ledus laikmetā. Ekspedīcijā varēja secināt, ka mūsu dabīgais minerālūdens minerālsāļu ziņā pārspēj ārvalstu ūdeņus, piemēram, sastāvā esošais magnijs ir pat vairāk nekā minerālūdeņiem, kas iegūti no vulkāniskajiem iežiem.

Latvijā pazemes ūdens pārsvarā ir kvalitatīvs, ūdens apgādē izmantotie pazemes ūdens krājumi nav saskārušies ar piesārņojumu un tas pieejams lielos apjomos. Ekspedīcija apliecina, ka Latvijas dzīļu minerālūdens ir bagātīgs ar minerālvielām un ir sens.

Ekspedīcijas laikā tās dalībnieki novēroja, ka daudzviet ārvalstīs vietējie iedzīvotāji ļoti novērtē pašmāju minerālūdens ražotājus. Latvija ir minerālūdens lielvalsts, tāpēc tiek aicināti arī Latvias iedzīvotāji lepoties un izvēlēties pašmāju produkciju. Tāda ir ne tikai patriotiska, bet arī videi draudzīgāka izvēle, jo samazinās transportēšanas laikā radītie CO2 izmeši.

Latvijas dzīļu atklājēju ekspedīcija viesojās 6 valstīs - Čehijā, Šveicē, Francijā, Vācijā, Polijā un Lietuvā, iepazīstoties tuvāk ar gandrīz 20 citu valstu pārdošanā esošajiem dabīgajiem minerālūdeņiem. Secināts, ka ūdens "Mangaļi – 3" no 410 m dziļurbuma ir pielīdzināms stiprāk mineralizētajiem Eiropas dabīgajiem minerālūdeņiem, kas izceļas ar augstu kalcija un magnija saturu. Piemēram, magnija daudzums no smilšakmens iegūtajā urbumā ir augstāks nekā minerālūdenī, kas iegūts vulkānisko iežu apvidos. Sāļo garšu "Mangaļi-3" ūdenim piešķir augsts nātrija un hlorīdu saturs, tik augsts šo jonu saturs nav raksturīgs citiem Eiropas minerālūdeņiem.

Projekta iniciatori ir jaunie ģeologi un vides zinātnieki, kas pašlaik studē vai ir pabeiguši studijas Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultātē, un to domubiedri. Projekta ietvaros jaunieši izveidojuši kustību "Latvija – minerālūdens lielvalsts", kurā jau iesaistījušies vairāk nekā 800 sekotāju, un devās ekspedīcijās uz Latvijas reģioniem un uz Eiropu, popularizējot un izglītojot par projektu. Vienlaikus Latvijas dzīļu atklājēji veica izpēti senākā dabīgā minerālūdens un izvēlētā projekta simbola "Mangaļi" dziļurbumam (410 m), lai izaicinātu ārvalstis un pierādītu, ka Latvija ir minerālūdens lielvalsts.

Projekta piedzīvojumiem var sekot līdzi sociālajos medijos – facebook.lv/dziluatklajeji un draugiem.lv/dziluatklajeji, kā arī tviterī @dzīluatklajeji.